Atentionare privind transmiterea Virusului Zika

Tantarii transmit Virusul ZikaCei care calatoresc in tarile cu virus Zika sunt sfatuiti sa poarte pantaloni lungi si bluze/ camasi cu maneca lunga, mai ales in perioada de maxima activitate a tantarului vector, perioada de repaus/ somn sa fie in spatii prevazute cu aer conditionat sau cu mijloace de protectie mecanica, altfel este indicat sa se foloseasca plase de pat pentru tantari, chiar si in timpul zilei.  Infectia cu virus Zika este cauzata de un microorganism din genul Flavivirus, familia Flaviviridae, grupul Spondweni, fiind transmisa prin intermediul tantarilor, indeosebi Aedes aegypti. 

Perioada de incubatie variaza intre 3 si 12 zile dupa intepatura unui tantar infectat, majoritatea infectiilor fiind asimptomatice (60 – 80%). 

Simptomele bolii sunt de obicei usoare, cu caracter autolimitant in 4 -7 zile, fara complicatii severe sau decese asociate si cu o rata scazuta de spitalizare. Principalele simptome sunt eruptia maculara sau papulara, febra, artralgii, conjunctivita nonpurulenta/ hiperemie conjunctivala, mialgie si cefalee. Eruptia maculo-papulara de multe ori apare initial pe fata si apoi se extinde pe tot corpul. 

Mai multe detalii aici