Virusul Ebola face parte din familia de bacili Filoviridae. Descoperit pe continentul African virusul provoacă în organismul uman o febră hemoragică acută, cu o rată de deces de aproximativ 90 % din subiecţii infectaţi.
Nu există un tratament specific pentru Ebola, eforturile de a ajuta persoanele care sunt infectate nu sunt eficiente, boala are o rată ridicată a nivelului mortalităţii: de multe ori este cuprinsă între 50% şi 90% decese în rândul celor care contactează virusul.
Transmiterea Ebola se face de la persoanele infectate (oameni sau animale, în special prin intermediul maimuţelor) prin aerosoli, sânge, organe infectate sau contact sexual.
Simptomele încep după o perioadă cuprinsă între două zile şi trei săptămâni după contractarea virusului, cu febră, dureri în gât, dureri musculare, dureri de cap, greaţă, vărsături, diaree şi e urmată de scăderea capacităţii de funcţionare a ficatului şi rinichilor.
Ebola a fost identificat pentru prima dată în Sudan şi Republica Democratică Congo în anul 1976, iar de atunci până în anul 2013 circa 1000 de peroane pe an au contactat virusul.