Pe plan individual si teritorial, medicina preventiva inseamna:
controlul periodic al populatiei;
identificarea si codificarea tuturor cazurilor de imbolnavire pe un teritoriu si anotimp dat;
vaccinarea preventiva impotriva bolilor contagioase.
La examenele medicale, multi oameni declara, de obicei, ca nu au si nici nu au avut tulburari sau dureri, iar la control se constata totusi ca sufera de hipertensiune arteriala, diabet, hepatita cronica, boli care evolueaza de multi ani. Acesti purtatori de afectiuni cronice latente, nedescoperite la timp, desi isi pastreaza aspectul robust, isi continua munca si depun chiar eforturi, fara a-si da seama ca este ceva anormal, pot suferi brusc o manifestare grava, accidente sau complicatii ale acestor boli ascunse.
Amigdalita cronica si caria dentara de exemplu, mult timp tacute, se pot manifesta brusc prin dureri violente si pot determina infectii grave “de focar”, la distanta, in rinichi, inima, articulatii, ochi.
Actiunea de prevenire se continua si dupa ce boala se manifesta, prin recunoasterea, descoperirea si tratarea precoce a primelor semne, oprindu-se evolutia bolii inaintea aparitiei complicatiilor, a cronicizarii, a recidivelor – deci inainte ca boala sa influenteze capacitatea de munca.
In lupta anticancer, una dintre problemele esentiale ale sanatatii publice este stabilirea precoce a diagnosticului prin efectuarea de controale periodice in marile colectivitati.
Pe de alta parte, in urmarirea tratarii unor boli cronice, controlul periodic constituie o metoda de baza, de verificare a modului in care bolnavul respecta recomandarile medicale.
Controlul se realizeaza curent cu o anumita periodicitate fixa.
In locurile de munca unde exista anumiti factori nocivi profesionali actiunea de prevenire, prin controale fixe periodice, are scopul de a descoperi, neutraliza si indeparta din timp factorii care exercita actiuni vatamatoare.
De aceea este obligatoriu examenul medical pentru orice persoana care solicita angajarea. Cei ce lucreaza in domeniul alimentar sau in colectivitati (crese, camine, gradinite) fac repetate examene clinice.
Importanta este cooperarea tuturor oamenilor, intelegerea ca examenele medicale periodice fac parte din viata si se fac pentru viata.