Evolutia epidemiei de Ebola – Octombrie 2015

Informare privind evolutia epidemiei de Ebola
Nota focal point RSI Romania – 4.octombrie.2015

In baza adresei 48434/8.8.14 a MS-DGAMSP intrata la INSP cu nr.9979/8.8.14.

  1. Evolutia in cele 3 tari sub incidenta USPII

Ultima situatie este mentionata in raportul publicat de OMS pentru data de 4 octombrie 2015 pentru Guineea si Sierra Leone:

Total cazuri/decese: 28.457 cazuri, 11.312 decese

Tari cu transmitere intensa si extinsa geografic:

In ultima saptamana nu au fost inregistrate cazuri noi confirmate. Aceasta este prima saptamana, incepand cu luna martie 2014, in care nu a fost inregistrat niciun caz confirmat. Totusi, se inregistreaza contacti de risc inalt, asociati cu lanturi de transmitere recente, care au fost pierduti din monitorizare, astfel incat ramane un risc de aparitie a unor cazuri noi in perioada urmatoare.

 

– Guinea, 3804 cazuri din care 2534 decese

509 persoane sunt in monitorizare in 3 districte din Guineea: Conakry, Coyah si Forecariah. Toti sunt asociati cu un singur caz confirmat din zona capitalei Conakry. In plus, in ultimele 42 de zile, au fost identificati aproximativ 290 de contacti, din Conakry, Coyah, Dubreka si Forecariah, dar inca nu au fost gasiti pentru a fi inclusi in monitorizare.

 

– Sierra Leone, 13.945 cazuri din care 3955 decese

Pentru a treia saptamana consecutiva, nu a fost raportat niciun caz confirmat. Toti contactii au incheiat perioada de monitorizare de 21 de zile. Totusi, doi contacti de risc inalt (unul din Bombali si unul din Kambia) nu au fost gasiti pentru a fi monitorizati.

 

Numarul cazurilor poate fi schimbat in urma reclasificarii cazurilor, investigatiilor retrospective si rezultatelor de laborator. Datele sunt raportate catre OMS de catre Ministerele Sanatatii din Statele afectate.

 

Alte tari afectate sau tari cu transmitere localizata sau cu caz/cazuri initiale:

Epidemia a fost declarata incheiata in Senegal (1 caz, 0 decese) in data de 17 octombrie, in Nigeria (20 cazuri din care 8 decese) la data de 19 octombrie, in Spania (1 caz din care 0 decese), in Mali (8 cazuri din care 6 decese) la data de 18 ianuarie, in SUA (4 cazuri din care 1 deces), in Marea Britanie (1 caz din care 0 decese) si in Italia (1 caz din care 0 decese)

Liberia: Liberia a fost declarata libera de transmitere a infectiei cu virus ebola pentru a doua oara, la data de 3 septembrie, la 42 de zile de cand ultimul caz confirmat a terminat tratamentul si a avut doua teste de laborator negative. Liberia a intrat in perioada de 90 de zile de supravegheresporita.

  1. Situatia pe teritoriul U.E.

Nu s-au inregistrat alerte reale.
III. Evolutia si masuri nationale

Nu s-au inregistrat alerte reale.

Informatii suplimentare:

http://www.insp.gov.ro/index.php/ebola