Gastroenterita – “vedeta” verii

Vara bate la ușă, iar pericolul bolilor diareice ne pândește la tot pasul. O înghețată de la colțul străzii, un fruct pe care uităm să-l spălăm sau un virus care se transmite ușor în sezonul cald reprezintă cauze frecvente ale gastroenteritei estivale.

Aflați de la dr. Mariana Soameș cum ne putem pune rapid pe picioare după un astfel de episod diareic.

Diareea de vacanță

O formă frecventă de gastroenterită este diareea călătorului sau diareea de vacanță. Această infecție digestivă apare de obicei din cauza consumului de apă sau alimente contaminate cu germeni specifici destinației de vacanță. ‘Între 30% și 50% dintre turiști suferă un sindrom diareic acut ca urmare a unei infecții enterice’, semnalează dr. Mariana Soameș, director medical GTS Solution. Medicul ne atrage atenția că bacteriile proliferează rapid acolo unde igiena este precară, cum se întâmplă frecvent în unele stațiuni turistice.

Cauze și simptome 

Gastroenterita poate fi cauzată de virusuri, bacterii sau paraziți. Diareea călătorului este produsă de germeni enterici precum Escherichia coli, Salmonella, Shigella ș.a., care sunt contactați de turiști prin consumul de apă sau alimente contaminate (crude sau insuficient preparate termic). La copii, boala diareică acută poate fi provocată de infecția cu rotavirus. 
În general, boala debutează brusc, la 12-72 de ore după infectare, cu următoarele manifestări: 
diaree apoasă; 
—lipsa poftei de mâncare, greață, vărsături; 
—crampe abdominale, borborisme; 
—stare generală alterată din cauza deshidratării; 
—oboseală; 
—febră.

Gastroenterita este neplăcută, dar autolimitată. ‘Ea necesită însă un tratament rapid și eficient pentru a se evita deshidratarea. Iar în cazul în care suntem în vacanță, cu atât mai mult avem nevoie de o soluție care țintește cauza diareei și nu are efecte secundare’, explică dr. Mariana Soameș. Deshidratarea trebuie evitată mai ales la copii de vârstă mică, vârstnici și persoane cu anumite boli cronice, în cazul cărora pierderile hidroelectrolitice pot avea o semnificație gravă.

Un antidiareic potrivit pentru întreaga familie 

Tratamentul gastroenteritei este simptomatic și cuprinde: 
—asigurarea unui aport hidric crescut prin consumul de ceaiuri (mentă, afine), supă limpede (fără carne), soluții de rehidratare orală (mai ales la copii); 
—repaus alimentar de scurtă durată urmat de consumul unor alimente ușoare (orez, morcovi fierți, paste, banane, mere coapte); 
—administrarea de medicamente antidiareice.

‘Ideal este ca în trusa medicală de vacanță să avem un antidiareic ce poate fi utilizat de întreaga familie — adulți și copii, care acționează rapid și eficient, iar în același timp restabilește funcția normală a intestinului. Gelatina tanat este un astfel de antidiareic, care are proprietatea de a forma o peliculă protectoare la nivelul peretelui intestinal. Astfel se limitează contactul agenților patogeni cu mucoasa intestinală, contribuind la eliminarea lor prin scaun. Gelatina tanat are rolul de a restabili funcția fiziologică a peretelui intestinal și de a proteja mucoasa intestinală inflamată. Prin studii clinice s-a demonstrat că gelatina tanat are un efect rapid, care apare în primele 12 ore de la administrare‘, ne asigură dr. Mariana Soameș, director medical GTS Solution.

Tasectan — necesar în trusa de vacanță!

Noul produsantidiareic Tasectan de laGTS Solutionvine în sprijinul persoanelor care se confruntă cu episoade de diaree.Tasectan este un produs medical pe bază de gelatină tanat. Această compoziție specială are proprietatea de a controla și a reduce numărul scaunelor diareice.

Tasectan este un produs medical care nu se absoarbe sistemic. Spre deosebire de alte antidiareice, Tasectan nu acționează asupra sistemului nervos central și nici asupra motilității intestinale. Este sigur în tratamentul sugarilor și al copiilor.

Produsul Tasectan este disponibil în capsule pentru adulți și în plicuri pentru copii. Are gust neutru, fiind ușor acceptat de copii, și poate fi administrat într-o cantitate mică de apă sau ceai. Nu conține zahăr, putând fi utilizat și în cazul persoanelor cu diabet zaharat.

Produsul este disponibil în farmacii și pe www.qlife.ro.

Despre GTS Solution 
GTS Solution identifică și furnizează soluții medicale inovatoare pentru îmbunătățirea calității vieții și a stării de sănătate a pacienților.