Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul Institutului Național de Sănătate anunta ca in cadrul sistemului de supraveghere al meningitelor/meningoencefalitelor produse de virusul West Nile, implementat dupa epidemia din anul 1996, în România s-au identificat anual cazuri de meningită West Nile.
În sezonul 2016, începand cu luna mai și până în prezent, au fost înregistrate 25 de cazuri de infecție West Nile, ceea ce reprezintă o creștere de 4 ori față de aceeași perioadă a anului 2015, din care 2 decese.
În ceea ce privește distribuția pe județe, au fost înregistrate: în București — 12 cazuri, Bacău — 3, Brăila — 12, Dolj — 3, Galați — 4, Giurgiu — 1, Ilfov — 5, Ialomița — 5, Iași — 4, Mehedinți — 1, Mureș — 1, Olt — 2, Prahova — 2, Tulcea — 1, Teleorman — 1, Vâlcea — 1.
Recomandările pentru populație, pentru evitarea infectiei West Nile, sunt următoarele:
– să evite expunerea la ţanţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi;
– să utilizeze substanţe chimice repelente de ţanţari;
– să împiedice pătrunderea ţanţarilor în casă (plase de protecție);
– să asigure desecarea băltirilor de apă din jurul gospodăriilor;
– să îndepărteze recipientele de apă stătută și gunoiul menajer.
Despre Virusul West Nile
Virusul a fost descoperit pentru prima dată în anul 1937 în districtul West Nile din Uganda. Interesul experţilor faţă acest virus a crescut în momentul în care a fost depistat în Statele Unite, în News York City, în 1999, cand au fost confirmate 66 de cazuri, soldate cu şapte morţi. În anul 2002, au fost raportate un total de 480 de cazuri, dintre care 24 de decese. Ulterior, în mai puţin de un an, virusul s-a extins în peste 11 state de-a lungul Coastei de Est.
Până în anul 1999, virusul West Nile a fost depistat doar în Africa, Asia, Orientul Mijlociu, şi extrem de rar în Europa. Specialişti spun că virusul West Nile poate declanşa epidemii sezoniere în lunile de vară şi toamnă.