Informare privind evolutia epidemiei de Ebola – 5 martie

Nota focal point RSI Romania- Ministerul Sanatatii – 5.martie.2015

  1. Evolutia in cele 3 tari sub incidenta USPII

Ultima situatie este mentionata in raportul publicat de OMS pentru data de 1 martie 2015 pentru Guineea, Sierra Leone si Liberia:

Total cazuri/decese: 23.969 cazuri, 9807 decese

Tari cu transmitere intensa si extinsa geografic:

In ultima saptamana au fost inregistrate 132 cazuri noi confirmate, in crestere fata de saptamana precedenta (99 cazuri noi). In Liberia nu s-a inregistrat nicun caz nou in ultima saptamana (pentru prima data din 26 mai 2014). Numarul de cazuri noi a crescut atat in Guineea cat si in Sierra Leone. Transmiterea ramane extinsa in Sierra Leone, care a raportat cazuri noi in 8 districte. In Guineea, districtele Forecariah si Conarky au raportat o crestere accentuata a cazurilor noi comparativ cu saptamana precedenta.

– Guinea, 3219 cazuri din care 2129 decese

In ultima saptamana au fost inregistrate 51 cazuri noi comparativ cu 35 in saptamana precedenta.

– Liberia, 9249 cazuri din care 4117 decese

In Liberia nu a fost inregistrat niciun caz nou confirmat.

– Sierra Leone, 11.466 cazuri din care 3546 decese

Dupa o scadere accentuata in lunile decembrie-ianuarie incidenta pare ca s-a stabilizat (intre 60-100 cazuri noi/saptamana), fiind inregistrate 81 cazuri noi, comparativ cu 63 in saptamana precedenta.

 

Numarul cazurilor poate fi schimbat in urma reclasificarii cazurilor, investigatiilor retrospective si rezultatelor de laborator. Datele sunt raportate catre OMS de catre Ministerele Sanatatii din Statele afectate.

 

Tari cu transmitere localizata sau cu caz/cazuri initiale:

– Marea Britanie, 1 caz din care 0 decese

Epidemia a fost declarata incheiata in Senegal (1 caz, 0 decese) in data de 17 octombrie, in Nigeria (20 cazuri din care 8 decese) la data de 19 octombrie, in Spania (1 caz din care 0 decese), in Mali (8 cazuri din care 6 decese) la data de 18 ianuarie si in SUA (4 cazuri din care 1 deces)

 

  1. Situatia pe teritoriul U.E.

In Marea Britanie, autoritatile de sanatate publica au anuntat, in data de 29 decembrie, un caz confirmat in Glasgow, Scotia. Persoana face parte din personalul sanitar care s-a intors dupa ce au lucrat ca voluntari intr-un centru de tratament a persoanelor infectate cu virus ebola in Sierra Leone. In data de 23 ianuarie, pacienta a fost avut doua rezultate negative la testare iar in data de 24 ianuarie a fost externata. Toti contactii au incheiat perioada de monitorizare de 21 de zile.

III. Evolutia si masuri nationale

Nu s-au inregistrat alerte reale.

 

  1. Situatia in Republica Democrata Congo

Epidemia din aceasta zona nu a avut legatura cu cea din Africa de Vest. La data de 20 noiembrie, OMS a declarat incheierea epidemiei de infectie cu virus ebola in aceasta tara.

Pentru mai multe informatii accesati

http://www.insp.gov.ro/index.php/ebola

http://www.who.int/mediacentre/news/statements/2015/ebola-4th-ihr-meeting/en/