Ziua de 19 mai este sărbătorită din anul 2010 în toată lumea ca “Ziua medicului de familie“. Din Noua Zeelandă și Taiwan, până în Egipt, Elveția, Statele Unite ale Americii, țările lumii acordă importanță acestei zile pentru a evidenția rolul medicului de familie în sistemul de sănătate.
România s-a alăturat, începând din acest an, țărilor care au aderat la această inițiativă. Pentru această sărbătoare au fost organizate o serie de manifestări în toată țara: simpozioane profesionale, cursuri, ședințe, conferințe sau ateliere de lucru au fost dedicate acestui eveniment și vor continua și în săptămâna care urmează.
Pe 23 mai 2013 va avea loc Conferința de presă care va face public Raportul de sinteză al experților audierii publice “Prevenția în sănătate – cine câștigă și cine pierde în sistemul de sănătate”, organizată de SNMF, FNPMF și Academia de Advocacy.
“Această zi evidențiază rolul și contribuția medicului de familie în buna funcționare a sistemelor de sănătate din întreaga lume și este o minunată ocazie de a recunoaște rolul central al specialității noastre în furnizarea îngrijirilor personalizate, continue și comprehensive către pacienții noștri, precum și progresele realizate în medicina familiei din întreaga lume”. (Garth Manning, CEO Wonca)
“Medicul de familie, temelia sistemului sanitar românesc”
„Medicul de familie este astăzi cel mai apropiat exponent al sistemului sanitar de cetățean, fie că este pacient, fie că este bolnav, fie că este un simplu om care are nevoie de ajutor profesionist atunci când sănătatea lui este în pericol. Medicul de familie este cel care reprezintă temelia sistemului sanitar românesc, indiferent care au fost abordările autorităților pe parcursul guvernărilor, statutul acesta urmând să se consolideze și să asigure cetățeanului o mai mare speranță că are un medic care poate interveni la nevoie, dar nu numai atât.
Vă asigur, stimați medici de familie, de toată considerația mea, de hotărârea de a duce la bun sfârșit ceea ce am început cu mai mulți ani în urmă, de a crea un climat profesional și financiar care să asigure atingerea obiectivelor stabilite și așteptate. Vă asigur, de asemenea, de o sinceră apreciere pentru modul serios în care vă exercitați profesia și am credința că devotamentul dvs. va fi perceput de toți cetățenii care apelează la cabinetele, la serviciile dvs. Vă doresc mult succes!” (Eugen Nicolaescu, Ministrul Sănătății)