Ziua Internațională a Sclerozei Multiple (World Multiple Sclerosis Day)

În fiecare an, în ultima zi de miercuri din luna mai, este marcată Ziua Internațională a Sclerozei Multiple (World Multiple Sclerosis Day), anunta AGERPRESS.

Peste 70 de țări organizează diverse activități pentru a informa populația și a face cunoscută această boală, care afectează tot mai multe persoane.

 

Potrivit Federației Internaționale pentru Scleroză Multiplă, aproximativ 2,3 milioane de oameni din întreaga lume sunt diagnosticați cu scleroză multiplă, însă numărul celor care suferă se estimează a fi mai mare, o mare parte rămânând nediagnosticați.

 

Conform Barometrului Sclerozei Multiple realizat la nivelul UE, în Europa, numărul bolnavilor de scleroză multiplă este în creștere, acesta fiind situat în prezent la peste 600.000 de persoane.

 

În România există aproximativ 10 000 de persoane care suferă de scleroză multiplă. Din aceștia, aproximativ 2 000 primesc un tratament adecvat. În mai multe orașe din România sunt organizate în această zi campanii de informare. Societatea de Scleroză Multiplă din România prin organizațiile membre desfășoară cu acest prilej, la nivelul întregii țări o serie de activități de conștientizare și informare a cetățenilor cu privire la această boală ce afectează sistemul nervos central (creierul și coloana vertebrală).

 

Ziua Mondială a Sclerozei Multiple a fost lansată în 2009 și este coordonată de Federația Internațională de Scleroză Multiplă.

 

Scleroza multiplă (SM) este una dintre cele mai frecvente tulburări neurologice și cauze de invaliditate la adulții tineri. Cele mai multe persoane cu SM sunt diagnosticate între 25 și 31 de ani, înregistrându-se cu aproximativ de două ori mai multe femei decât bărbați. Nu se știe încă ce anume cauzează boala și nu există un tratament pentru vindecare. Există însă terapii care reduc simptomele și evoluția bolii, una dintre terapiile cele mai de succes fiind tratamentul cu interferon ce crește substanțial calitatea vieții pacientului. Este important ca pacienții să beneficieze de tratament cât mai repede din momentul în care sunt diagnosticați.