Cu ocazia Zilei Internaționale de Conștientizare a Autismului, Ministerul Sănătății susține, prin Centrul Național de Sănătate Mintală și Luptă Antidrog și Comisia de psihiatrie pediatrică, lansarea Campaniei de conștientizare “Luminează în albastru”.
Campania conține un clip video care transmite mesaje de informare și sensibilizare a opiniei publice cu privire la problematica copiilor diagnosticați cu tulburări de spectru autist, ca de exemplu: ”Integrarea înseamnă acceptare și respectarea diferențelor”, ”Toți suntem unici și diferiți și asta merită să fie sărbătorit” și ”Luminează în albastru, pentru o mai bună înțelegere și acceptare”.
De asemenea, materialul publicitar subliniază importanța campaniilor de informare la facilitarea accesului persoanelor la servicii de sănătate mintală complexe și îmbunătățirea calității prin integrarea lor în societate.
Pentru realizarea clipului publicitar, Centrul Național de Sănătate Mintală și Luptă Antidrog a încheiat un protocol de colaborare cu Asociația “Minți Creative” și Fundația “Marcel Prodan”.
Conform Strategiei naționale pentru sănătatea mintală a copilului și adolescentului 2016-2020, sănătatea mintală a copiilor și adolescenților reprezintă o prioritate la nivel European, datorită incidenței crescute a tulburărilor de sănătate mintală și a consecințelor determinate de faptul că nu au fost depistate la timp aceste tulburări.
Unul din cinci copii suferă de o problemă emoțională de dezvoltare sau comportamentală iar unul din opt copii are o tulburare mintală diagnosticată clinic.
Prezentând costuri ridicate, atât la nivel individual cât și comunitar, tulburarea de spectru autist trebuie sa beneficieze de atenție sporită din partea sistemului de sănătate la nivel global. Povara tulburărilor de spectru autist de-a lungul vieții are implicații importante, atât la nivelul sistemului public de sănătate cât și la nivelul politicilor, atât din perspectiva copiilor și adolescenților care suferă de tulburări de spectru autist cât și a celor care au fost diagnosticați cu această tulburare și sunt în prezent adulți. Astfel că, sprijinul și intervenția oferite tuturor persoanelor cu tulburări de spectru autist și familiilor acestora trebuie să se extindă de la sistemul de sănătate al copilului și educația preșcolară până la intervenții de sănătate oferite în perioada adolescentului și adultului tânăr, prin formarea unor abilități de adaptare, integrare și suport vocațional.
Ziua Internaționala de Conștientizare a Autismului are loc în fiecare an, începând cu 9 septembrie 1989, atunci cand s-a semnat Rezoluția „62/139 a Adunării Generale a Națiunilor Unite.