Virusul Ebola

Evolutia epidemiei de Ebola – joi, 19 februarie 2015

Ministerul Sanatatii din Romania a publicat cele mai recente informatii despre evolutia epidemiei de Ebola  – 19 Februarie 2015

  1. Evolutia in cele 3 tari sub incidenta USPII

Ultima situatie este mentionata in raportul publicat de OMS pentru data de 15 februarie 2015 pentru Guineea, Sierra Leone si Liberia:

Total cazuri/decese: 23.253 cazuri, 9380 decese

Tari cu transmitere intensa si extinsa geografic:

– Guinea, 3108 cazuri din care 2057 decese

In ultima saptamana au fost inregistrate 52 cazuri noi comparativ cu 65 in saptamana precedenta, intrerupand seria de trei saptamani consecutive de crestere a incidentei in acest an.

– Liberia, 9007 cazuri din care 3900 decese

In Liberia au fost inregistrate 2 cazuri confirmate in intervalul 9-12 februarie. Ambele cazuri confirmate au fost inregistrate in districtul Montserrado.

– Sierra Leone, 11.103 cazuri din care 3408 decese

Dupa o scadere accentuata in lunile decembrie-ianuarie incidenta pare ca s-a stabilizat, fiind inregistrate 74 cazuri noi, comparativ cu 76 in saptamana precedenta. Transmiterea ramane intensa in zonele vest si in capitala tarii (cu 45 de cazuri).

Numarul cazurilor poate fi schimbat in urma reclasificarii cazurilor, investigatiilor retrospective si rezultatelor de laborator. Datele sunt raportate catre OMS de catre Ministerele Sanatatii din Statele afectate.

Tari cu transmitere localizata sau cu caz/cazuri initiale:

– Marea Britanie, 1 caz din care 0 decese

Epidemia a fost declarata incheiata in Senegal (1 caz, 0 decese) in data de 17 octombrie, in Nigeria (20 cazuri din care 8 decese) la data de 19 octombrie, in Spania (1 caz din care 0 decese), in Mali (8 cazuri din care 6 decese) la data de 18 ianuarie si in SUA (4 cazuri din care 1 deces)

  1. Situatia pe teritoriul U.E.

In Marea Britanie, autoritatile de sanatate publica au anuntat, in data de 29 decembrie, un caz confirmat in Glasgow, Scotia. Persoana face parte din personalul sanitar care s-a intors dupa ce au lucrat ca voluntari intr-un centru de tratament a persoanelor infectate cu virus ebola in Sierra Leone. In data de 23 ianuarie, pacienta a fost avut doua rezultate negative la testare iar in data de 24 ianuarie a fost externata. Toti contactii au incheiat perioada de monitorizare de 21 de zile.

III. Evolutia si masuri nationale

Nu s-au inregistrat alerte reale.

  1. Situatia in Republica Democrata Congo

Epidemia din aceasta zona nu a avut legatura cu cea din Africa de Vest. La data de 20 noiembrie, OMS a declarat incheierea epidemiei de infectie cu virus ebola in aceasta tara.

Pentru mai multe informatii accesati

http://www.insp.gov.ro/index.php/ebola

http://www.who.int/mediacentre/news/statements/2015/ebola-4th-ihr-meeting/en/