Evoluția infecțiilor cu West Nile – comunicat MS – 11 octombrie

Tantarii transmit Virusul ZikaConform datelor furnizate Ministerului Sănătăţii de către Centrul Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile,  de la debutul sezonului 2018 până în prezent, au fost înregistrate 268 cazuri de meningite/meningo-encefalite cauzate de infecția cu virus West Nile, fiind înregistrate 38 de  decese la pacienți cu co-morbidități.

În București s-au înregistrat 10 decese, 5 in judetul Bihor, 4 în județul Iași, 4 în județul Olt. Un număr de 2 decese au fost consemnate în fiecare din județele Constanța,  Dolj și Suceava și câte 1 deces în judetele Alba, Brăila, Botoșani, Covasna, Calarasi, Dâmbovița, Galați, Prahova și Teleorman.

În ultima săptămână au fost confirmate 12 de cazuri noi de meningită/meningo-encefalită cu virus West Nile.

Având în vedere că transmiterea virusului West Nile se face prin mai multe specii de țânțari atât în mediul urban cât și în cel rural, pentru perioada următoare, odată cu răcirea vremii, se așteaptă o scădere a cazurilor de îmbolnăvire.

Cu toate acestea, specialiştii în sănătate publică ai Ministerului Sănătăţii recomandă  populației să ia în continuare măsurile necesare pentru evitarea infectării cu virusul West Nile, pentru care nu  exista vaccin sau tratament antiviral specific. Printre acestea, reamintim mjloacele de protecție fizică a populației pentru evitarea expunerii la înțepăturile țânțarilor, precum protecția mecanică a tegumentelor, folosirea substanțelor repelente, plase de protecție la ferestre.

COMUNICA MINISTERUL SANATATII