Institutul Cantacuzino-100 de ani de la înființare

  La 1 aprilie, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” a sărbătorit 100 de ani de la înființare. 
Manifestările organizate au marcat debutul seriei de activități denumite generic Anul Centenarului Institutului „Cantacuzino”.
Am fost onorați de Excelența Sa domnul Klaus-Werner Iohannis, președintele României, domnul Florin-Vasile Cîțu, prim-ministrul României, domnul Nicolae Ionel Ciucă, ministrul apărării naționale, de  miniștri, reprezentanți ai administrației publice centrale și de personalități din domeniul științific și medical.
Activitatea a cuprins  o ceremonie militară care a debutat cu dezvelirea unei plăci de marmură pe care sunt gravate cuvintele „testament” ale profesorului Ion Cantacuzino, rostite în urmă cu 100 de ani: Misiunea Institutului constă în promovarea sănătății publice prin cercetare de înaltă calitate, interdisciplinară și prin activități de monitorizare, prevenire și control al bolilor transmisibile.
Oficierea serviciului religios a fost urmată de citirea decretului prezidențial de conferire a Ordinului „Meritul Sanitar”  în grad de Mare Ofițer, Institutului Național de Cercetare-Devoltare Medico-Militară „Cantacuzino”. Decorația a fost înmânată de către domnul Klaus-Werner Iohannis generalului de brigadă dr. Florin Oancea.
În cadrul evenimentului au luat cuvântul  Excelența Sa, domnul Klaus-Werner Iohannis, președintele României, domnul Florin-Vasile Cîțu, prim-ministrul României, domnul Nicolae-Ionel Ciucă, ministrul apărării naționale și generalul de brigadă dr. Florin Oancea, comandantul – director general al Institutului Național de Cercetare-Devoltare Medico-Militară „Cantacuzino”. La încheiere, acesta a oferit, Excelenței Sale Klaus-Werner Iohannis, placheta aniversară.
Partea a doua a evenimentului s-a desfășurat în Parcul memorial „Profesor doctor Victor Babeș”, la care au participat distinșii invitați, foști angajați și personalul institutului.
După mesajul de bun venit, adresat foștilor angajați, generalul Oancea a prezentat decorația Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Mare OfițerGeneralul-maior medic conferențiar universitar dr. Dragoș-Marian Popescu, șeful Direcției medicale, a acordat personalului Institutului Emblema de Onoare a Medicinei Militare și Emblema de Merit Acțiuni Umanitare clasa a III-a, ca recompensă pentru remarcabila activitate depusă.
A urmat vizionarea filmului omagial Pecete pentru viață, realizat de Studioul Cinematografic al Armatei, un arc peste timp ce prezintă o mică parte din istoria centenară a Institutului. A fost prezentată medalia aniversareă confecționată cu această ocazie apoi au urmat alocuțiunile susținute de profesor doctor Marian Neguț, fost director al institutului, profesor doctor Adrian Onu, președintele Consiliului Științific și conferențiar doctor Irina Codiță, decan de vârstă al personalului angajat.
Activitatea s-a încheiat cu un concert susținut de Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naționale.
Pentru organizarea tuturor activităților, Institutul a primit sprijin din partea Statului Major al Forțelor Terestre, Comandamentului logistic întrunit, Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”, Direcției Domenii și Infrastructuri și a următorilor sponsori: Elta 90 Medical Research, Antisel, Pfizer România SRL și SC Annabella fabrica de conserve Râureni.

 

Comunicat de presa Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare
Medico-Militară ”Cantacuzino