Situația infecțiilor respiratorii și gripă la 13 ianuarie

În prima săptămână a anului 2015 morbiditatea prin infecţii respiratorii acute s-a încadrat în nivelul aşteptat,conform informărilor transmise la Ministerul Sănătății de către Centrul Național de Supraveghere și Control în Gripă și Centrul Naţional de Gripă din INCDMI Cantacuzino.

În această săptămână nu s-au înregistrat cazuri confirmate de gripă.

La nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute a fost de 38.779, cu 15,5% mai mic comparativ cu cel înregistrat în săptămâna precedentă şi cu 2,6% mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent (38.207).

Nu a fost comunicat niciun deces prin gripă.

Până la data de 4.01.2015 au fost confirmate 3 cazuri de gripă:

o   1 caz cu virus tip A, subtip H3

o   2 cazuri cu virus tip B

Până la data de 4.01.2015 au fost vaccinate antigripal 387.353 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii.

Vaccinarea antigripală este cea mai eficientă măsură de prevenire a îmbolnăvirilor, a complicaţiilor şi a deceselor prin gripă. Deşi există o modificare distinctă a antigenicităţii virusului gripal A(H3N2) faţă de virusul din vaccin, având în vedere circulaţia concomitentă cu a celorlalte virusuri aflate în vaccinul gripal, se recomandă vaccinarea antigripală a persoanelor vulnerabile, selectate în grupele la risc, respectiv persoanele vârstnice şi cele cu afecţiuni sau cu factori de risc pre-existenţi.