Având în vedere evoluția sezonului epidemic de gripă, care în acest an a debutat mai târziu față de sezonul din anul anterior, se recomandă continuarea vaccinării antigripale și în luna ianuarie, mai ales pentru categoriile la risc înregistrate la medicii de familie.
Ministerul Sănătății a solicitat astăzi direcțiilor de sănătate publică să intensifice activitatea de vaccinare antigripală a persoanelor cu risc crescut de îmbolnăvire.
“Fac apel la medicii de familie să continue activitatea de vaccinare, deoarece, din datele primite la Ministerul Sănătății, au fost vaccinate peste 700 de mii de persoane, ceea ce înseamnă că mai sunt disponibile aproape 300 de mii de doze gratuite în cabinetele medicilor de familie”, a declarat Florian Bodog, ministrul Sănătății.
În săptămâna 8 – 14 ianuarie 2018, au fost înregistrate 50 de cazuri de gripă confirmate cu laboratorul.
”Există argumente pentru continuarea vaccinării antigripale în cursul lunii ianuarie, având în vedere evoluția circulației virusurilor gripale și posibilitatea ca actualul sezon de gripă să se prelungeasca până la primăvară”, a declarat Alexandru Rafila, Președintele Asociației Române de Microbiologie.
Vaccinarea este cea mai sigură şi eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă şi recomandăm tuturor celor care sunt în categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire să solicite vaccinul gratuit.
De asemenea, măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă.
Reamintim că, pentru sezonul 2017-2018, Ministerul Sănătății a achiziționat peste 1 milion de doze de vaccin gripal, dublu față de anul 2016, astfel încât să asigure vaccinarea unui număr cât mai mare de persoane aflate în grupele de risc.
În campania de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătății sunt imunizate persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire, mai precis personalul medical, persoane cu vârsta peste 65 de ani, una dintre categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii, persoane cu boli cronice, în special boli respiratorii și cardiovasculare, boli metabolice, copii și bătrâni instituționalizați, personal medical, gravide, conform recomandărilor OMS și ECDC.
Comunicat de presa Ministerul Sanatatii