Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului

Incepand cu anul 2013 astazi se celebreaza Ziua Internaţionala de Conştientizare a  Autismului. Este deja tradiție recunoașterea unei realități sensibile pentru orice comunitate și manifestarea susținerii față de persoanele care suferă de autism din partea statelor, instituțiilor și oamenilor obișnuiți.

În prezent, în întreaga lume, sunt peste 70 de milioane de oameni cu autism, 1 din 160 de copii are o tulburare din spectrul autismului (TSU), iar, în România, sunt declarate oficial aproximativ 8000 de persoane cu un astfel de diagnostic.

De aceea, autismul, în acest moment, ne privește pe toți. Trăim lângă acești oameni sau lângă cei din familia lor și avem cel puțin datoria morală de a-i ajuta să se integreze și să-și păstreze speranța. Persoanele cu autism sunt doar diferite, iar a fi diferit nu trebuie să reprezinte o culpă sau un motiv de discriminare. Fiecare ființă umană are valoare. A o remarca și a-i crea condițiile să se dezvolte este, înainte de toate, uman, dar și un semn de sănătate și inteligență socială.
De aceea, salutăm eforturile asociațiilor de profil și voluntarilor din cadrul acestora, care participă la redarea speranței celor care suferă de autism și familiilor lor. Salutăm responsabilitatea socială, conștiința.

Guvernul se alătură campaniei internaţionale “Light It Up Blue”, prin iluminarea Palatului Victoria în albastru, în această seară, pentru a marca Ziua Internaţională de Conştientizare a  Autismului.

 

Comunicat de presa Guvernul Romaniei