Ziua Mondiala a Sanatatii se serbeaza in fiecare an in data de 7 aprilie, incepand cu anul 1950. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) propune pentru intreaga lume oportunitatea de a se concentra asupra unei probleme de sanatate publica proritare la nivel global.
Pentru acest an, 7 aprilie 2020, OMS propune ziua in care sărbătorim munca asistentelor și moașelor și in care reamintim liderilor mondiali rolul critic pe care îl au în menținerea unei lumi sănătoase. Asistenții medicali și alți lucrători din domeniul sănătății se află în fruntea pandemiei COVID-19 – oferind îngrijiri și tratament de calitate, respect și îngrijire, conducând dialogul comunitar pentru a aborda temerile și întrebările și, în unele cazuri, colectarea datelor pentru studiile clinice. Pur și simplu, fără asistenți medicali, nu ar exista niciun răspuns.
Tema din acest an pentru Ziua Internationala a Sanatatii este “Construirea unui lume mai echitabila si mai sanatoasa”, subliniind importanta echitatii in sanatate. Inegalitatile economice si sociale pot duce la inegalitati in ceea ce priveste accesul la servicii de sanatate si la informare despre stilul de viata sanatos. Drept urmare, aceste inegalitati pot duce la boli si decese premature.
De-a lungul anilor, Ziua Internationala a Sanatatii a fost dedicata diferitelor probleme globale de sanatate, precum poliomielita, SIDA, obezitatea si rezistenta la antibiotice. In 2020, pandemia de COVID-19 a fost o tema importanta, iar in 2021 si 2022, tema a fost “Construirea unui viitor mai sanatos si mai drept”.
Organizatii din intreaga lume organizeaza evenimente pentru a marca aceasta zi, inclusiv campanii de informare, evenimente de strangere de fonduri si campanii de vaccinare. De asemenea, OMS publica de obicei un raport anual cu privire la starea de sanatate globala si organizeaza evenimente la sediul sau din Geneva.
Ziua Internationala a Sanatatii este o ocazie importanta de a reflecta asupra starii noastre de sanatate si de a lua masuri pentru a ne imbunatati starea de sanatate. Chiar si mici schimbari in stilul de viata, cum ar fi alimentatia sanatoasa si exercitiile fizice regulate, pot face o diferenta semnificativa in prevenirea bolilor si in imbunatatirea calitatii vietii.