Ziua mondială de luptă împotriva diabetului zaharat

Data de 14 noiembrie reprezintă Ziua mondială de luptă împotriva diabetului zaharat. A fost marcată pentru prima oară la 14 noiembrie 1991, din inițiativa Organizației Mondiale a Sănătății și a Federației Internaționale a Diabetului. A devenit zi oficială a Națiunilor Unite în 2007 prin adoptarea Rezoluției 61/225 la 20 decembrie 2006.

Conform site-ului Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, , în 1934 au fost înființate, la Spitalul Colțea, două saloane de diabet în clinica profesorului Ioan Nanu Muscel. În anul 1939, profesorul Ioan Pavel a inițiat ”Registrul de Diabet”, pentru ca în 1942 să se înființeze la Spitalul Colțea Centrul Antidiabetic, al treilea din Europa. Doi ani mai târziu, Ioan Pavel a publicat monografia ”Le Diabete”, prima de acest gen din țară și printre puținele publicate în lume. Pentru această lucrare a fost distins, în 1946, cu premiul Academiei de Știință de la Paris.

“Familia si Diabetul” este tema abordata in 2018-2019. Campania globala de informare si constientizare are ca scop aducerea in atentia publica a impactului pe care diabetul il are asupra intregii familii: timp de doi ani de acum inainte va fi promovat rolul familiei in gestionarea bolii si ingrijirea membrilor bolnavi, precum si influenta acesteia in preventie si in informarea cu privire la diabet. In contextul incidentei crescute, devine necesar ca diabetul sa nu priveasca doar persoana diagnosticata, ci sa fie o preocupare a intregii familii!

Mesajul-cheie al campaniei

Cercul albastru din logo reprezinta simbolul global pentru diabet si exprima unitatea celor implicati in lupta cu boala, in raspuns la numarul in crestere al persoanelor afectate de diabet.

“Diabetul trebuie sa fie in atentia oricarei familii” – acesta este mesajul-cheie al campaniei 2018-2019. Familiile au un rol deosebit de important in abordarea factorilor de risc modificabili in diabetul de tip II si, prin urmare, trebuie sa fie informate in legatura cu programele de educatie privind diabetul.

Mai multe detalii aici