Ziua Mondială de Lupta impotriva Hepatitei – ZMLH este un eveniment anual la nivel global care se adresează factorilor de risc, preventiei si controlului/tratamentului hepatitei virale.
Alianţa Mondiala pentru Hepatita (AMH) a organizat prima celebrare a unei zile internationale privind hepatita la 19 mai 2008. De atunci s-au desfasurat peste 600 de evenimente în întreaga lume, care au generat un masiv interes public şi mass-media. Ca urmare, Adunarea Mondiala a Sănătăţii OMS din mai 2010 a stabilit ca 28 iulie sa fie recunoscuta în fiecare an drept Ziua Mondială de Lupta impotriva Hepatitei – ZMLH.
Scopul AMH
Scopul Aliantei este de a colabora cu guvernele pentru eradicarea acestor boli cu dsitributie globala, printr-o mai bună conştientizare, prevenire, îngrijire, sprijin social şi acces la tratament.
Mesaje cheie:
- Hepatita poate afecta pe oricine, oriunde
- Hepatita produce rareori simptome clare, dar poate ucide
- Sa invatam sa recunoastem semnele hepatitei
- Pentru a nu lasa hepatita sa ne separe de cei dragi: sa o cunoastem, sa ne testam, sa ne protejam, sa o combatem– IMPREUNA !
Programe de imunizare la nivel global
Programele de imunizare la scară largă implica pre-evaluări economice judicioase si trebuie complementate cu masuri de preventie nespecifice precum educaţia privind igiena personala si colectiva si imbunatatirea sanitatiei.
Aplicarea vaccinarii depinde substantial de contextul local, incluzand nivelul de risc pentru copii. Tari precum Argentina, China, Israel şi SUA au introdus imunizarea de rutină în copilărie. Alte state recomanda vaccinarea persoanelor cu risc crescut de hepatita A precum si a celor care călătoresc în ţările unde virusul este endemic, prezinta homosexualitate ridicata sau rata inalta de boli hepatice cronice.
Vaccinarea impotriva hepatitei A în focare trebuie să fie, de asemenea, adaptata la realitatile locale si trebuie sa fie parte a unei campanii de imunizare pe scară largă. Vaccinarea pentru controlul focarelor din comunităţile mici are sanse maxime de succes cand campania este începuta devreme şi daca este atins un grad de acoperire mare pe grupe de vârstă
multiple. Peste tot, efortul de vaccinare trebuie insotit de educatie privind igiena si ameliorarea conditiilor de sanitatie
Vaccinarea impotriva hepatitei in Romania
In schema nationala de imunizare este prevazuta vaccinarea obligatorie HVB3 la sugari (nastere, 2 luni, 6 luni) in intreaga tara precum si vaccinarea HVA pe o parte din teritoriu (din 2009).
Scurt istoric al vaccinarii HVB
- In 1995 este introdusa in Calendarul National de Vaccinare vaccinarea obligatorie a nou nascutilor in primele 24 de ore de la nastere, pentru profilaxia transmiterii verticale (mamafat) a infectiei
- 1999-2004 vaccinarea copiilor in varsta de 9 ani (clasa III)
- 1999-2005 vaccinarea elevilor din liceele sanitare si scolile postliceale sanitare precum si a studentilor din facultatile de medicina si stomatologie
- 2004 – 2008 vaccinarea elevilor din clasa XII
- 1997-2003 campanii de vaccinare la 2 ani pentru personalul medico-sanitar.
Fapte
- Anul 2011 marcheaza prima celebrare oficiala a unei ZMH sub auspiciile OMS.
- Majoritatea covarsitoare a tarilor sarace sau in curs de dezvoltare prezinta risc ridicat pentru HVB sau HVA; in 2001 endemicitatea HVB era maxima in Africa sub-magrebiana, Asia centrala si de sud-est, Columbia, Alaska si zone nordice din Canada, Bulgaria si Romania; in privinta HVC aria globala se restrange; se regasesc in continuare la varf de risc tarile sarace.
- In UE 2006-2008: HVB este in regresie, preluata si de RO dar la un nivel 2-3 ori peste medie; HVC este stabila sau schiteaza o tendinta de crestere, aspecte vizibile si pentru RO, la nivele sub medie.
- Programele de imunizare la scară largă implica pre-evaluări economice judicioase si trebuie insotite de educaţia privind igiena personala & colectiva si de imbunatatirea sanitatiei. Majoritatea tarilor OMS asigurau in 2009 acoperire > 90% cu vaccinul antiHepB 3 la sugari (exceptii notabile Canada, Franta, India); RO mentine acest nivel in context UE, alaturi de unii vecini din centru-est, Spania si Italia.
- In RO incidenta HVB scade semnificativ intre 2001- 2010, cu maxim pentru grupa de varsta 20 – 34 in 2010; incidenta HVC este mai degraba stationara (la nivel scazut) cu maxim la varste medii si mature; in privinta HVA incidente mai mari sunt raportate la varstele 5-14 (mici scolare) si 0-4 ani, in judetele VR, CV, HG, CL, SJ si MM, precum si in rural fata de urban.
- Schema nationala de imunizare RO prevede vaccinarea obligatorie HVB3 la sugari (nastere, 2 luni, 6 luni) in intreaga tara precum si vaccinarea HVA pe o parte din teritoriu (din 2009).