Ziua Mondiala dedicata copiilor nascuti prematur

 Copil si Familie17 noiembrie este considerata Ziua Mondiala dedicata copiilor nascuti prematur.

“De cate ori se naste un bebelus prematur ii soptesc ca va creste mare si se va intoarce sa ma viziteze cand incepe scoala. Imi pun speranta in asta pentru fiecare copil in parte. De aceea, cele mai fericite momente sunt reuniunile cu ei mari”, explica dr. Mihaela Scheiner, Medic Primar Neonatolog, Sef Sectie Terapie Intensiva Neonatologie Spitalul Baneasa.

Cand un copil se naste prematur, familia se confrunta cu numeroase provocari si temeri. Adesea, parintii reusesc sa-si vada copilul numai cateva minute inainte ca acesta sa fie mutat la Sectia de Terapie Intensiva Neonatala, unde primeste atentia si grija de care are nevoie pentru a se adapta la viata extrauterina.

Bebelusii nascuti inainte de saptamana 37 de sarcina au de infruntat mai multe riscuri si complicatii decat copiii nascuti la termen, insa majoritatea arata o forta iesita din comun si reusesc sa recupereze mult.

In fiecare an, 15 milioane de bebelusi se grabesc sa vina pe lume mai devreme. Forta lor, iubirea parintilor, dar si devotamentul si implicarea medicilor si asistentelor medicale de Neonatologie care ii ingrijesc sunt sarbatorite in fiecare an, pe 17 noiembrie, de Ziua Mondiala a Prematuritatii.

Mai multe detalii despre acest fenomen aici