Ziua Mondială fără Tutun

Aniversare Ziua mondiala fara TutunÎn fiecare an, pe 31 mai, România celebrează “Ziua Mondială fără Tutun”.

Ziua Mondială fără tutun este un bun prilej de conştientizare a populaţiei fumătoare cu privire la consecinţele fumatului, dar şi a populaţiei nefumătoare cu privire la riscurile la care se supune prin inhalarea fumului de ţigară – aşa numitul “fumat pasiv”. Cetăţenii trebuie să conştientizeze faptul că sunt responsabili pentru sănătatea lor.

Ministerul Sănătăţii subliniează încă o dată importanţa prevenţiei, principala preocupare care va sta la baza politicilor publice în sănătate. Prevenția în sine este o investiție pe termen lung în sănătatea populației, cu beneficii umane, sociale şi economice de necontestat.

Astăzi, cu ocazia Zilei Mondiale Fără Tutun 2017, Ministerul Sănătății din România își reafirmă angajamentul de continuare a punerii în aplicare a politicilor de control al consumului de tutun, politici care concură la atingerea obiectivelor Strategiei de sănătate publică 2014 – 2020 și care au fost asumate de România ca semnatară a Convenției Cadru privind Controlul Consumului de Tutun.

Eurobarometrului 2017 realizat de Comisia Europeană și publicat cu ocazia Zilei Mondiale fără Tutun: expunerea la fum de tutun în 2017 față de 2014 a scăzut în baruri cu 69 de puncte procentuale (de la 80% la 11%) și cu 53 de puncte procentuale în restaurante (de la 59% la 6%). Creșterea cu 1 punct procentual (de la 27% la 28%) a procentului consumatorilor de tutun (țigări, cigarillos, trabuc, pipă, narghilea) în 2017 față de 2014 relevată de acest studiu, deși în marja de eroare (de 1,4%), este de natură să ne încurajeze să accelerăm aplicarea politicilor de control al tutunului.

De altfel, România a realizat un saltul important de 12 locuri, de pe locul 19 în 2013 pe locul 7 în 2016 pe Scala Europeană de Control al Tutunului, accentuează eficiența implementării unor politici publice de sănătate bazate pe dovezi, cu impact direct și imediat asupra stării de sănătate.

Comunicat MINISTERUL Sanatatii