ECONOMICA.NET vă prezintă lista duratelor de spitalizare, valabile în 2014, la secţiile din spitalele publice, aşa cum sunt specificate în normele de aplicare a Contractului-Cadru care intră în vigoare în luna mai.
Cea mai mică durată de spitalizare în acest an se găseşte la secţiile de hemodializă şi sterilitate/infertilitate – trei zile.
Secţiile sanatoriale şi de recuperare pediatrică distrofici au cea mai mare durată de spitalizare – de 60 de zile.
Şase zile vei sta internat în spital dacă vei fi pacientul unei dintre următoarele secţii: chirurgie laparoscopică, chirugie plastică şi reparatorie, chirurgie pediatrică, ortopedie pediatrică, ortopedie şi traumatologie, otorinolaringologie (ORL), boli infecţioase copii, cardiologie copii, gastroenterologie, hematologie clinică, hematologie copii, imunologie clinică şi alergologie, imunologie clinică şi alergologie copii, nefrologie copii, pediatrie, terapie intensivă coronarieni.
Şapte zile vor sta internaţi pacienţii spitalizaţi la: boli infecţioase, HIV/SIDA, cardiologie, dermatovenerologie, dermatovenerologie copii, medicină generală, nefrologie, neurologie pediatrică, oncopediatrie, chirurgie generală, neurochirugie, urologie sau urologie pediatrică.
Durata optimă de spitalizare la secţiile de geriatrie şi gerontologie, recuperare, medicină fizică şi balneologie, radioterapie sau cronici este de 12 zile.
29 de zile vor sta internaţi în spital pacienţii secţiei de TBC osteoarticular.
Câteva excepţii
Durata optimă de spitalizare la secţiile de geriatrie şi gerontologie din cadrul Institutului Naţional de Gerontologie şi Geriatrie “Ana Aslan” este de 14 zile.
Pentru secţia de recuperare, medicină fizică şi balneologie copii – Băile 1 Mai din cadrul Spitalului Clinic de Recuperare Medicală Băile Felix, durata optimă de spitalizare este de 21 de zile.
Durata optimă de spitalizare la secţia de recuperare neurologie adulţi “Întorsura Buzăului” din cadrul Spitalului de Recuperare Cardio-Vasculară “Dr. Benedek Geza”, judeţul Covasna, este de 30 de zile.
Ce este durata optimă de spitalizare, cum se calculează şi de ce
Durata optimă de spitalizare pe secţii este calculată anual de către Şcoala Naţională de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti şi este valabilă pentru toate categoriile de spitale publice.
Duratele optime de spitalizare sunt medii aritmetice simple ale duratelor individuale de spitalizare ale fiecărui caz (pacient) externat.
Durata individuală de spitalizare a fost calculată în mod similar celei stabilite pentru formularele de decontare FNUASS, adică diferenţa matematică dintre data externării şi data internării pacientului. Fiecare caz a fost alocat secţiei din care a fost externat. Acolo unde cazul a fost internat şi externat în aceeaşi zi, durata de spitalizare a fost considerată 1.
Durata optimă de spitalizare, o variabilă în calculul banilor pe care-i primeşte spitalul
Durata optimă de spitalizare pe secţii reprezintă una dintre variabilele din formula de calcul pentru stabilirea sumei de decontare a serviciilor medicale spitaliceşti, pentru care plata se face pe bază de tarif pe zi de spitalizare.