Pachetele de servicii si Contractul-cadru privind reglementarea conditiilor acordarii asistentei medicale

Guvernul a aprobat miercuri, printr-o Hotarare, pachetele de servicii si Contractul-cadru privind reglementarea conditiilor acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2014 – 2015. Actul normativ adoptat de Executiv aduce o serie de noutati in scopul cresterii accesului la serviciile medicale atat pentru persoanele care pot dovedi calitatea de asigurat, cat si pentru cei care nu pot dovedi aceasta calitate.

Principalele noutati:

  • In ceea ce priveste pachetul minimal – pachet acordat pentru situatiile in care pacientul nu poate dovedi calitatea de asigurat
  • Asistenta medicala primara – au fost introduse serviciile de preventie – respectiv “consultatie preventiva”.
  • Asistenta medicala ambulatorie de specialitate pentru specialitatile clinice –  consultatiile pentru supravegherea evolutiei sarcinii si lehuziei – se acorda o consultatie pentru fiecare trimestru de sarcina si o consultatie in primul trimestru de la nastere. Aceasta prevedere a fost introdusa pentru a stabili periodicitatea acordarii acestui tip de servicii.
  • Asistenta medicala spitaliceasca – intre criteriile pe baza carora se efectueaza internarea pacientilor in regim de spitalizare de zi a fost introdus criteriul epidemiologic pentru bolnavii care necesita tratament in afectiuni care nu necesita izolare. In prezent, exista doar criteriul de urgenta medico-chirurgicala. Modificarea are scopul asigurarii accesului la servicii medicale cu impact asupra sanatatii publice. (de exemplu tratamentul rabiei)

    Mai multe detalii gasiti aici