Indexul glicemic (IG) al unui aliment măsoară cât de repede creşte glicemia acel aliment (şi declan- şează mecanismele de reglare a glicemiei). Ca etalon sau folosit pâinea albă şi glucoza, cărora li s-a conferit o valoare a IG de 100%; în funcţie de acesta s-au putut compara diferite alimente, împărţite ulterior în alimente cu index glicemic mare (>70), mediu (55-70) şi mic (<55).
IG este influenţat de concentraţia în glucide a alimentelor, dar şi de o serie de alţi factori, cum ar fi conţinutul în proteine, lipide şi fibre alimentare, prezenţa amidonului greu digerabil, mărimea particulelor de amidon, conţinutul în apă al alimentelor, modul de preparare a hranei, amestecul de alimente etc. De exemplu, un aliment bogat în lipide consumat concomitent cu un aliment cu index glicemic mare, îi scade acestuia din urmă indexul glicemic. Un glucid rapid consumat la sfârşitul unei mese se comportă la fel ca un glucid lent. Prin urmare, valoarea IG al unui aliment poate fi modificată în practică, deoarece de obicei se consumă alimentele în asociere.
Alimentele cu index glicemic scăzut sunt în general formate din glucide complexe, mai greu digerabile şi sunt recomandate datorită multiplelor efecte benefice: evită variaţiile glicemice mari, dau saţietate mai îndelungată şi întârzie senzaţia de foame, iar pe termen lung s-au demonstrat a influenţa pozitiv nivelurile colesterolului „bun” şi prin urmare scăderea incidenţei evenimentelor cardiovasculare.
Indexul Glicemic pentru Alimente
Index glicemic Mare (> 70): Glucoză, miere, fulgi de porumb, pâine albă, pâine integrală, cartofi prăjiţi sau piure, biscuiţi, banane coapte, orez, morcovi
Index glicemic Mediu (55 – 70): Cartofi copţi sau fierţi, sucuri de fructe, compoturi, ananas, paste făinoase
Index glicemic Mic (< 55): Piersici, mere, portocale, lapte, iaurt, fasole păstăi, arahide, soia, legume verzi, mazăre verde sau uscată, ciuperci, struguri, portocale, grapefruit, sucuri de legume
Sursa: MInisterul Sanatatii