E 968, un nou “E” aprobat de Comisia Europeana

Comisia Europeană a adoptat, printr-un Regulament, introducerea pe lista aditivilor alimentari acceptaţi a substanţei advantam. Acesta este folosit ca îndulcitor şi va fi menţionat pe etichete sub denumirea de E 969.

Producătorii au solicitat introducerea E 969 în consumul uman în 2010. “Utilizarea substanței advantam ca îndulcitor concentrat în diferite produse alimentare și de masă pentru a înlocui zaharurile calorice (zaharoză, glucoză, fructoză etc.) și pentru a permite astfel o reducere a conținutului caloric al acestor produse alimentare constituie o necesitate tehnologică. Adăugarea substanței advantam ca îndulcitor în categoriile de produse alimentare în care îndulcitorii concentrați sunt autorizați va oferi producătorilor o mai mare flexibilitate în prepararea de produse alimentare cu valoare energetică redusă al căror gust este similar cu cel al produsului echivalent cu valoare calo­rică normală. Proprietățile gustative și edulcorante, precum și buna stabilitate a substanței advantam o transformă într-o alternativă la îndulcitorii concentrați deja autorizați, oferind consumatorilor și industriei alimentare opțiunea de a alege dintr-o gamă mai largă de îndulcitori, reducând astfel consumul individual al fiecărui îndul­citor“, se menţionează în Regulament.

Produse cu advantam

Potrivit regulamentului adoptat de Comisia Europeană pe 14 mai, advantamul va putea fi folosit de producători, printre altele, în produse lactate fermentate aromatizate, inclusiv produse tratate termic;îngheţată,fructe şi legume conservate în cutii sau borcane, preparate din fructe şi legume, cu excepţia compoturilor, gemuri, jeleuri, marmelade,piure de castane, produse din cacao şi ciocolată, gumă de mestecat sau cereale pentru micul dejun, bere, sosuri,nectaturi de fructe ori băuturi aromatizate.

Ce este advantam

Advantam este un produs sintetic realizat ca urmare a unor reacţii chimice, este realizat sub forma unui praf alb-gălbui şi poate fi de 100 de ori mai dulce decât larg folositul aspartam şi aproximativ 37.000 ori mai dulce decât sucroza. Produsul a fost evaluat de către Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară, instituţie care și-a exprimat avizul în urmă cu un an, iulie 2013.

Autoritatea a stabilit, de asemenea, o doză zilnică acceptabilă (DZA) pentru advantam de 5 mg/kg de greutate corporală pe zi. Estimările prudente privind expunerea la advantam în cazul adulților și copiilor cu un nivel de consum ridicat au fost inferioare dozei zilnice acceptabile pentru nivelurile de utilizare propuse. “După examinarea tuturor datelor privind stabilitatea, produsele de degradare, toxicologia și expunerea, autoritatea a concluzionat că substanța advantam utilizată ca îndulcitor nu prezintă probleme de siguranță pentru utilizările și dozele propuse”, se arată în Regulament.

Advantam are următoarea formulă moleculară C24H30N2O7·H2O