Subiecte: Curiozitati

Descoperire: Plamanii produc sange

Plamani

foto yoda.ro

Cercetatorii de la Universitatea Califormia au facut o descoperire revolutionara: plamanii au inca o functie, despre care nu se stia până acum, produc sânge, mai exact trombocite, adica acele celule care opresc sangerarea.

Noile analize arată că în plămâni se produc 10 milioane de trombocite pe oră.

Mai multe detalii, in engleza, aici.

Trecerea la ora de vara ne poate afecta, dar nu pe termen lung

Spital in Romania

foto clujust.ro

În general, trecerea la ora de vară, îi poate afecta, pe termen scurt, pe oamenii sănătoşi şi tineri, dar, în cazul unor persoane cu anxietate şi depresie şi al vârstnicilor, problemele pot fi de mai mare durată.

“Cei mai mulţi dintre noi ne adaptăm repede ceasul biologic la această trecere şi o asimilăm cu o senzaţie pozitivă, respectiv cu venirea verii, mai mult soare, mai multă lumină… Totuşi,  cercetările spun că persoanele care suferă de anxietate şi depresie ar putea simţi un disconfort crescut ca urmare a acestei modificări”, a declarat pentru News.ro  dr. Cătălin Luca, psiholog clinician prinicpal.

România trece duminică la ora oficială de vară, ceasurile vor fi date înainte cu o oră la 03.00, care va deveni 04.00, iar 26 martie va fi cea mai scurtă zi din 2017.

În acest an, ora de vară se aplică din 26 martie până în noaptea de 28 spre 29 octombrie, când se va reveni la ora oficială de iarnă. Duminică, 26 martie, când ceasurile vor fi date înainte cu o oră, va fi cea mai scurtă zi din an.

Din 26 martie până în 29 octombrie, perioada orei de vară, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) va fi de trei ore.

Lista de superbacterii rezistente la antibiotice alcatuita de OMS

AntibioticeOrganizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează asupra pericolului mortal reprezentat de un grup de superbacterii rezistente la antibiotice, bacterii pe care forul internaţional le numeşte “patogeni prioritari” şi care prezintă cel mai mare pericol pentru sănătate.

Lista de superbacterii alcătuită de OMS este împărţită în trei categorii, în funcţie de prioritate: critică, ridicată şi medie.

Iată care sunt cele trei superbacterii din categoria de prioritate critică întocmită de OMS:

Acinetobacter baumannii rezistentă la carbapeneme (Această bacterie poate provoca pneumonie, infecţii grave ale sângelui şi alte afecţiuni grave, conform Centrului american pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor  <Center for Disease Control and Prevention — CDC>).

Pseudomonas aeruginosa rezistentă la carbapeneme (Cel mai des infecţiile cu P. aeruginosa apar tot în mediile intraspitaliceşti. Pentru pacienţii infectaţi cu P. aeruginosa, pneumoniile sau alte infecţii care pot apărea după intervenţii chirugicale sunt extrem de periculoase.)

Enterobacteriaceae rezistentă la carbapeneme (Infecţiile cu Enterobacteriaceae rezistentă la carbapeneme (CRE) se produc de obicei în spitale şi în centrele de îngrijire de lungă durată, conform CDC.)

Alte bacterii periculoase si mai multe detalii aici

WHO priority pathogens list for R&D of new antibiotics

Priority 1: CRITICAL

  • Acinetobacter baumannii, carbapenem-resistant
  • Pseudomonas aeruginosa, carbapenem-resistant
  • Enterobacteriaceae, carbapenem-resistant, ESBL-producing

Priority 2: HIGH

  • Enterococcus faecium, vancomycin-resistant
  • Staphylococcus aureus, methicillin-resistant, vancomycin-intermediate and resistant
  • Helicobacter pylori, clarithromycin-resistant
  • Campylobacter spp., fluoroquinolone-resistant
  • Salmonellae, fluoroquinolone-resistant
  • Neisseria gonorrhoeae, cephalosporin-resistant, fluoroquinolone-resistant

Priority 3: MEDIUM

  • Streptococcus pneumoniae, penicillin-non-susceptible
  • Haemophilus influenzae, ampicillin-resistant
  • Shigella spp., fluoroquinolone-resistant

    Source: WHO


Cat stam la soare pentru a obtine dozele recomandate de vitamina D

Radiatii solare - Vitamina DO echipă de oameni de știință din Spania a estimat recent durata expunerii la radiațiile solare necesară pentru a obține dozele recomandate de vitamina D.

Potrivit unor masuratori realizate pe parcursul a 7 ani, in zona Valencia din Spania, in vederea obținerii dozei zilnice recomandate de vitamina Dechivalentă cu 1.000 UI (unități internaționale) — timpul minim de expunere la soare este de aproximativ 130 de minute în luna ianuarie (cu circa 10% din corp expus la soare), în jur de 10 minute în aprilie și iunie (cu 25% din corp acoperit) și de circa 30 de minute în octombrie.

Mai multe detalii aici

MS: Recomandări pentru perioadele cu temperaturi scăzute

Spital in Romania

foto clujust.ro

În zilele cu temperaturi scăzute, Ministerul Sănătatii recomandă populației să asculte sfatul medicilor, să evite deplasările în spații deschise și expunerea prelungită la frig, să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor prin viroze respiratorii și să consume alimente bogate în proteine, fructe și legume.

În cazul în care este necesară deplasarea în spații deschise, este recomandată folosirea mijloacelor de protecție adecvate – căciuli, mănuși etc. Trebuie evitată expunerea prelungită a mâinilor și picioarelor la temperaturi scăzute pentru a se feri de degerături. De asemenea, în cazul simptomelor de răceală, trebuie evitată automedicația și este recomandată consultarea medicului.

Specialiștii de sănătate publică din Ministerul Sănătății recomandă ca, persoanele vârstnice, în special cele cu afecțiuni cardiace și respiratorii, să evite deplasările și frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele decompensării în condiții de temperaturi scăzute.

În această perioadă, trebuie să se acorde o atenție specială copiilor – aceștia nu trebuie lăsați să aștepte în interiorul autovehiculelor parcate sau să fie transportați pe distanțe lungi în vehicule fără posibilități de climatizare și neechipate corespunzător.

Locuințele și spațiile închise de locuit trebuie să fie încălzite corespunzător și trebuie evitată utilizarea instalațiilor improvizate, care pot duce la intoxicații cu monoxid de carbon.

Ministerul Sănătății solicită direcțiilor de sănătate publică județene și a Municipiului București să ia toate măsurile care se impun la nivelul unităților sanitare, astfel încât acestea să poată primi, tria și interna un număr mai mare de pacienți, pe perioada atenţionărilor meteo.

Ministerul Sănătății, prin structurile subordonate, colaborează cu Ministerul Administraţiei şi Internelor și cu autorităţile locale pentru a asigura prevenirea deceselor prin hipotermie pentru persoanele fără adăpost.