Subiecte: Legislatie

CE TREBUIE SĂ ȘTIȚI DESPRE NOUL CORONAVIRUS (Covid-19)

MINISTERUL SANATATII A PUBLICAT CATEVA ELEMENTE DE CARE SA TINETI CONT IN LEGATURA CU NOUL CORONAVIRUS (Covid-19)

 

10 elemente comportamentale care trebuiesc urmate:

    1. Spălați-vă mâinile de multe ori;
    2. Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute;
    3. Nu vă atingeți ochii , nasul si gura cu mâinile;
    4. Acoperiți-vă gura și nasul daca stranutați sau tușiți;
    5. Nu luați medicamente antivirale si nici antibiotice decât în cazul în care va prescrie medicul;
    6. Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool;
    7. Utilizați masca de protecție doar în cazul in care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave;
    8. Produsele ”MADE in CHINA” sau pachetele primite din China nu sunt periculoase;
    9. Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele in carantina din Europa de cel puțin 14 zile;
    10. Animalele de companie nu transmit coronavirus.

1. Spălați-vă mâinile de multe ori

Spălarea și dezinfectarea mâinilor sunt acțiuni decisive pentru a preveni infecția. Mâinile se spală cu apă și săpun cel putin 20 de secunde. Daca nu exista apă și săpun, puteți folosi un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool de 60%.

Spălarea mâinilor elimina virusul.

2. Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute

Mențineți distanța de cel puțin 1 metru între dumneavoastră și alte persoane, în special când acestea tușesc, strănută sau au febră, deoarece picăturile de salivă pot transmite virusul de la o distanță apropiată.

3. Nu vă atingeți ochii , nasul și gura cu mâinile

Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie, dar poate intra în corp prin ochi, nas și gură, astfel eviați atingerea dacă nu v-ați spălat bine mâinile.

Mâinile intră in contact cu suprafețele contaminate de virus răspândidu-se in tot corpul .

4. Acoperiți-vă gura și nasul dacă strănutați sau tușiți

Dacă aveți infecție respiratoare acută, evitați apropierea de alte persoane, tușiți cu gura acoperită sau într-un șervețel de preferat de unică folosință, purtați mască de protecție si spălați măinile. Dacă in momentul în care tușiți vă acoperiți gura cu mâinile ,puteți contamina obiecte sau persoane cu care veniți în contact.

5. Nu luați medicamente antivirale și nici antibiotice decât în cazul în care vă prescrie medicul

Momentan, nu există cercetări științifice  care  evidentiază ca folosirea medicamentelor antivirale, pot  preveni infectarea cu noul coronavirus (Covid-19). Antibioticele funcționeaza doar  impotriva bacteriilor nu împotriva virusului.

Covid-19 este un virus, deci nu se utilizează antibiotic ca și metodă de prevenire sau tratament, decât în cazul în care se constată și o infecție bacteriană.

6. Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool

Dezinfectanții chimici ce pot ucide noul coronavirus (Covid-19), sunt dezinfectanți ce conțin, clor, înnălbitori, solvent, etanol de 75%, acid paracetic si cloroform. Medicul și farmacistul dumneavoastră vor ști ce să recomande.

7. Utilizați mască de protecție doar în cazul în care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave

Organizația Mondială a Sănătății, recomandă folosirea  măștii de protecție doar în cazul în care suspectați că ați fost contaminat  cu noul coronavirus, și prezentați simptome de tuse, strănut, sau în cazul in care acordați asistență unei persoane care este suspectă de a fi infectată cu noul coronavirus. (O calatorie recenta în China sau zonele in carantina din Europa, cu simptome respiratorii).

UTILIZAREA MĂȘTII DE PROTECȚIE – ajută și limitează  răspândirea virusului dar trebuie să fie folosită împreună cu celelalte măsuri de igienă printre care spălarea mâinilor pentru cel puțin 20 de secunde. Nu este necesar a se  folosi măști de protecție suprapuse una peste alta.

8. Produsele MADE in CHINA sau pachetele primite din China nu sunt periculoase

Organizația Mondial a Sănătății a declarat că persoanele care primesc pachete din China nu se supun nici unui risc de a se contamina cu noul coronavirus, deoarece acesta nu trăieste mult timp pe suprafețe . Până în prezent nu există nici o dovadă că produsele/obiectele produse în China pot transmite noul coronavirus (Covid-19).

9. Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele in carantina din Europa de cel puțin 14 zile

Perioada de incubație a noului coronavirus, este cuprins intre 1 și 14 zile. Daca v-ați întors dintr-o călătorie din China sau zonele in carantina din Europa de mai puțin de 14 zile sau ați intrat în contact cu persoane care s-au întors din China sau zonele in carantina din Europa de mai puțin 14 zile și aveți febră, tușiți, prezentați dificultate respiratorie, dureri musculare și stări de oboseală, sunați la 112 pentru a primi informații necesare. Purtați mască de protecție dacă intrați în contact cu alte persoane, folosiți servețele de unică folosință și spală bine mâinile.

10.-Animalele de companie nu transmit coronavirus

În acest moment nu există dovezi că animalele de companie, câini și pisici pot fi infectate de virus. În orice caz, trebuie  să ne spălăm tot timpul mâinile cu apă și săpun după ce intrăm în contact cu animalele de companie.

Sursa; Ministerul Sanatatii

LEGATURI UTILE:
Recomandări privind conduita socială responsabilă în prevenirea răspândirii coronavirus (COVID-19)
Măsuri recomandate în vederea reducerii impactului pandemiei COVID-19
CENTRE TESTARE
Broșură medici vaccinarea COVID-19 MS

Reglementări menite să asigure un acces mai bun al pacienților la servicii medicale și medicamente

La propunerea Ministerului Sănătăţii, Guvernul a aprobat astăzi o Ordonanță  care prevede reglementări menite să asigure un acces mai bun al pacienților la servicii medicale și medicamente.

Printre măsurile adoptate de Executiv, se numără  extinderea  exceptării temporare a obligatiei de plată a taxei clawback, de la 2 la 3 ani, începând cu  data de 1 ianuarie 2018, pentru  deținătorii autorizațiilor de punere pe piaţă a medicamentelor derivate din sânge uman sau plasmă umană.

Prin această măsură se asigură continuitatea accesului la imunoglobulină și prezența pe piață a medicamentelor derivate din sânge uman și plasmă umană, medicamente care nu au alternativă terapeutică.

O altă reglementare cuprinsă în actul normativ este menită   să îmbunătățească accesul pacienților la serviciile medicale necesare, prin modificarea  Ordonanței 28/2003. Astfel,  pacienții cu afecțiuni grave, pentru care  nu pot fi  asigurate servicii medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, pot  beneficia de tratamente în străinătate sau asigurate  de furnizorii privați de servicii medicale din România.  Prin aceasta reglementare se creează cadrul legal în vederea modificării Ordinului 50/2004, astfel încât tratamentele acordate în unități spitalicești din străinătate, precum și cele acordate de furnizorii privați  de servicii medicale din România, să fie suportate din Bugetul Ministerului Sănătății.

„Criteriile de selectare a furnizorului de servicii medicale pentru pacienții care nu pot fi tratați în sistemul public de sănătate vor fi aceleași pentru furnizorii din străinătate și din țară.  Pacienților cu afecțiuni extrem de grave care au nevoie de tratamente pe care nu le putem asigura în sistemul public de sănătate, trebuie să le acordam șansa de a se putea trata și în România, nu doar în străinătate, dacă acest lucru este posibil.  În primul rând, este important pentru că oferim pacientului acces la tratamente cu eliminarea unor costuri importante, cum ar fi cele cu transportul și cazarea în străinătate. De asemenea, putem vorbi și de asigurarea unui confort al comunicării în aceeași limbă în relația pacient-personal medical, comunicarea medic-pacient fiind foarte importantă în rezolvarea problemelor de sănătate. Nu în ultimul rând, putem vorbi și de o economisire a unor sume importante, ceea ce ne va permite să asigurăm accesul la tratamentele necesare pentru un număr cât mai mare de pacienți”, a declarat Sorina Pintea, Ministrul Sănătății.

Sursa: Comunicat de presa Ministerul Sanatatii

Concurs de Rezidențiat în domeniile medicină, medicină dentară și farmacie – 18 noiembrie 2018

Spital in Romania

foto clujust.ro

Organizarea concursului de intrare în Rezidențiat a intrat în linie dreaptă.

Ministerul Sănătății va organiza duminică, 18 noiembrie 2018 concursul de Rezidențiat în domeniile medicină, medicină dentară și farmacie.

La fel ca în anii trecuți, acesta se va desfășura în 6 centre universitare: București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu Mureș și Timișoara.

De asemenea, în a doua decadă a lunii octombrie a.c., Ministerul Sănătății va publica pe site-ul oficial www.rezidențiat.ro, toate amănutele privind metodologia și condițiile de participare, conform calendarului acțiunilor necesare pentru organizarea concursului, Tot în această perioadă s-a prevăzut demararea înscrierilor candidaților la concurs.

La solicitarea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat majorarea cifrei de școlarizare prin rezidențiat pentru anul universitar 2018-2019.

Astfel, conform HG nr.131/2018 privind aprobarea cifrelor de şcolarizare pentru învăţământul preuniversitar de stat şi pentru învăţământul superior de stat în anul şcolar/universitar 2018 – 2019, cifra de școlarizare a fost stabilită la 5415.

Menționăm că pentru anul universitar 2017-2018 cifra de școlarizare prin rezidențiat a fost de 4.000.

Mai mult, conform Ordonanței de Urgență nr.52/2018 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului, în cazul în care la finele repartiţiei candidaţilor promovaţi la concursul de rezidenţiat rămân locuri/posturi de rezident neocupate, Ministerul Sănătăţii poate organiza redistribuirea, la cerere, a candidaţilor care la concursul de rezidenţiat din sesiunea precedentă au fost declaraţi respinşi, deşi au obţinut punctajul minim de promovare stabilit de metodologia de concurs, aprobată prin ordinul comun al ministrului sănătăţii şi al ministrului educaţiei naţionale, dar s-au clasat în afara numărului de locuri/posturi publicat la concurs.

În situaţia în care în sesiunea anterioară nu există candidaţi cu punctaj de promovare sau după redistribuirea prevăzută mai sus, au mai rămas locuri/posturi neocupate, Ministerul Sănătăţii poate organiza, în primul semestru al anului următor, o sesiune extraordinară a concursului de rezidenţiat.

Dispozițiile Ordonanţei de urgenţă nr.52/2018 sunt aplicabile şi pentru candidaţii din sesiunea noiembrie 2017, în măsura în care la finele repartiției candidaților promovați la concursul de rezidențiat din sesiunea noiembrie 2018, rămân locuri/posturi de rezident neocupate. Aceștia pot depune la Ministerul Sănătății cererii pentru a fi luați în evidență pentru situația în care în urma concursului menționat rămân locuri/posturi neocupate.

Solicitările celor interesați să participe la redistribuirea eventualelor locuri/posturi rămase neocupate în urma concursului de rezidențiat din 18 nov.2018 se depun direct la sediul Ministerul Sănătății –sediul CRUSP str.Bodești, nr.1, secrtor 2, București sau se transmit prin poștă cu confirmare de primire la aceeași adresă, și vor conține:

a. Cerere (conform modelului) în care se vor preciza: numele și prenumele, numele avut la data susținerii concursului de rezidențiat, după caz, domeniul pentru care au concurat, numărul de concurs, telefon și e-mail de contact, acordul pentru folosirea datelor cu caracter personal;

b. Copia unui act de identitate în termen de valabilitate( carte de identitate sau pașaport);

c. Documente privind schimbarea numelui ( certificat de căsătorie, certificat de divorț, etc.)

MODEL

Doamnă Ministru

Subsemnata/ul……………………………………………………………………………………*, candidat la concursul de rezidențiat sesiunea noiembrie 2017 pentru domeniul……………………………, având nr.de concurs………………………….., vă rog să-mi aprobați participarea la redistribuirea locurile/posturilor care eventual vor rămâne neocupate în urma desfășurării concursul de rezidențiat din 18 noiembrie 2018.

Pot fi contactat/a la :

Telefon……………………………………………..

Email…………………………………

Atașez prezentei cereri următoarele documente**:

a. Copia unui act de identitate în termen de valabilitate( carte de identitate sau pașaport);

b. Documente privind schimbarea numelui ( certificat de căsătorie, certificat de divorț, etc.)

Subsemnatul …………………………………………………….… declar că am luat la cunoștință drepturile mele conform legislației în materie de prelucrare de date cu caracter personal, în conformitate cu Regulamentul UE nr. 679/2016 și îmi exprim consimțământul pentru prelucrarea datelor prevăzute în publicația de înscriere/examen/concurs, pe durata pregătirii și pentru organizarea examenului/concursului. Datele și documentele cu caracter personal sunt cele prevăzute în publicația de înscriere/examen/concurs.

Refuzul acordării consimțământului atrage imposibilitatea înscrierii la pregătire/examen/concurs.

DA, sunt de acord
NU sunt de acord

Data…………………………………. Semnatura………………………………..

Doamnei Sorina Pintea – Ministrul Sănătății

*Se va menționa și numele avut la data susținerii concursului în cazul în care acesta a fost schimbat

** se vor încercui pct.a sau pct.a și pct b. în funcție de documentele ce se depun

COMUNICAT Ministerul Sănătății

Ministerul Sănătății va demara primul program de screening al cancerului de sân

Spital in Romania

foto clujust.ro

Pentru prima oară, la începutul anului 2018, în România va fi demarat Programul pilot de depistare precoce a cancerului de sân, care beneficiază de finanțare europeană nerambursabilă în valoare de 21 milioane euro.

Cu sprijinul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice şi Fondurilor Europene – Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Capital Uman, Ministerul Sănătății beneficiază de fonduri europene de peste 191 de milioane euro pentru derularea a cinci programe naționale de screening al: cancerului de col uterin, cancerului de sân, tuberculozei, hepatitelor B, C și D, precum și pentru screening prenatal. O parte din fonduri vor fi utilizate și pentru formarea  personalului medical din domeniile vizate de aceste proiecte.

Programul de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al cancerului de sân se va derula pe o perioadă de 5 ani și presupune testarea a peste 30.000 de femei, dintre care jumătate aparținând categoriilor vulnerabile din punct de vedere socio-economic: zone defavorizate, mediu rural, șomere, grupuri etnice vulnerabile.

Proiectul va acoperi patru regiuni de dezvoltare, Nord Vest şi Vest, respectiv Nord Est şi Sud Est.

Din aceste fonduri, se vor asigura gratuit servicii de screening prin testare mamografică, evaluări ecografice ale leziunilor mamare incipiente depistate, biopsierea și confirmarea anatomopatologică a leziunilor suspecte și preluarea în tratament a pacientelor confirmate cu leziuni mamare incipiente.

De asemenea, programul prevede și acțiuni de educare și informare a femeilor  și de sprijinire și consiliere a celor diagnosticate.

Programul se va derula conform ghidurilor europene de asigurare a calității programelor de screening pentru cancer.

Acest program pilot va furniza ghiduri și protocoale de testare, diagnostic și tratament ale cancerului de sân, va pregăti personal medical și va dezvolta infrastructura, astfel încât să putem extinde testarea la nivel național.  Vom putea, astfel, să furnizăm un program național consolidat care să asigure accesul egal și echitabil tuturor femeilor la servicii de depistare și diagnostic de calitate. Dezvoltarea și consolidarea serviciilor și intervențiilor preventive reprezintă o prioritate a Ministerului Sănătății inclusă în Programul de guvernare, în scopul îmbunătățirii stării de sănătate a populației și a calității vieții, a declarat prof.dr. Florian Bodog, ministrul Sănătății.

Până la sfârșitul anului 2017, Ministerul Sănătăţii intenționează finalizarea de noi apeluri în domeniul derulării programelor de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al cancerului colorectal şi pentru programul de screening pentru identificarea pacienţilor cu factori de risc cardiovascular are ca scop reducerea morbidităţii şi mortalităţii prin boli cardiovasculare.

Comunicat Ministerul Sanatatii

Ministerul Sanatatii a aprobat actualizarea listei de medicamente compensate și gratuite

La solicitarea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat actualizarea listei de medicamente compensate și gratuite.

Astfel, pacienții cu afecțiuni cardiovasculare, oncologice, diabet zaharat, HIV/SIDA și psoriazis cronic sever vor beneficia de 9 molecule noi, în regim de compensare 100%, pentru tratament inovativ.

“Procesul de actualizare a listei de medicamente compensate și gratuite este unul continuu. Ministerul Sănătății urmărește să asigure accesul la tratament cu medicamente inovative, pentru cât mai mulți pacienți diagnosticați cu afecțiuni la care nu există metode de tratament satisfăcătoare”, a declarat, prof.dr. Florian BODOG, ministrul Sănătății.

În anul 2017, decontarea celor 9 molecule noi se va încadra în bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate alocat medicamentelor care fac obiectul contractelor cost-volum / cost-volum-rezultat, respectiv bugetul alocat medicamentelor pentru boli cu risc crescut utilizate în programele naționale de sănătate curative.