Subiecte: Medicamente

Lista de superbacterii rezistente la antibiotice alcatuita de OMS

AntibioticeOrganizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează asupra pericolului mortal reprezentat de un grup de superbacterii rezistente la antibiotice, bacterii pe care forul internaţional le numeşte “patogeni prioritari” şi care prezintă cel mai mare pericol pentru sănătate.

Lista de superbacterii alcătuită de OMS este împărţită în trei categorii, în funcţie de prioritate: critică, ridicată şi medie.

Iată care sunt cele trei superbacterii din categoria de prioritate critică întocmită de OMS:

Acinetobacter baumannii rezistentă la carbapeneme (Această bacterie poate provoca pneumonie, infecţii grave ale sângelui şi alte afecţiuni grave, conform Centrului american pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor  <Center for Disease Control and Prevention — CDC>).

Pseudomonas aeruginosa rezistentă la carbapeneme (Cel mai des infecţiile cu P. aeruginosa apar tot în mediile intraspitaliceşti. Pentru pacienţii infectaţi cu P. aeruginosa, pneumoniile sau alte infecţii care pot apărea după intervenţii chirugicale sunt extrem de periculoase.)

Enterobacteriaceae rezistentă la carbapeneme (Infecţiile cu Enterobacteriaceae rezistentă la carbapeneme (CRE) se produc de obicei în spitale şi în centrele de îngrijire de lungă durată, conform CDC.)

Alte bacterii periculoase si mai multe detalii aici

WHO priority pathogens list for R&D of new antibiotics

Priority 1: CRITICAL

  • Acinetobacter baumannii, carbapenem-resistant
  • Pseudomonas aeruginosa, carbapenem-resistant
  • Enterobacteriaceae, carbapenem-resistant, ESBL-producing

Priority 2: HIGH

  • Enterococcus faecium, vancomycin-resistant
  • Staphylococcus aureus, methicillin-resistant, vancomycin-intermediate and resistant
  • Helicobacter pylori, clarithromycin-resistant
  • Campylobacter spp., fluoroquinolone-resistant
  • Salmonellae, fluoroquinolone-resistant
  • Neisseria gonorrhoeae, cephalosporin-resistant, fluoroquinolone-resistant

Priority 3: MEDIUM

  • Streptococcus pneumoniae, penicillin-non-susceptible
  • Haemophilus influenzae, ampicillin-resistant
  • Shigella spp., fluoroquinolone-resistant

    Source: WHO


Cel mai utilizat medicament impotriva durerilor creşte riscul unui stop cardiac

MedicamenteIbuprofenul, medicamentul cel mai des utilizat împotriva durerilor şi a inflaţiilor, creşte cu 31% riscul provocării unui stop cardiac dacă este administrat în cantităţi mari şi fără indicaţii de la medic, arată un nou studiu realizat de cercetătorii din Damenarca, scrie The Guardian, citat de Ziarul Financiar.

Alte medicamente din aceeaşi gamă de analgezice, cunoscute drept medicamente antiinflamatorii şi nesteroidiane (NSAIDs), prezintă un risc şi mai mare, potrivit aceluiaş studiu. Diclofenacul, de exemplu, este considerat cel mai periculos, întrucât creşte riscul de stop cardiac cu 51%.

Cercetarea a fost realizată pe aproximativ 29.000 de pacienţi care au făcut un stop cardiac între anii 2001 şi 2010 în Danemarca.

Save

Guvernul a adoptat noua metodologie de calcul a prețurilor medicamentelor

MedicamenteGuvernul a adoptat în ședința de guvern de astăzi, 26 octombrie 2016, Hotararea de Guvern privind aprobarea Metodologiei privind modul de calcul și procedura de avizare și aprobare a prețurilor maximale ale medicamentelor de uz uman cu autorizaţie de punere pe piaţă în România.

Prin această Hotărâre de guvern se aduce mai multă stabilitate și predictibilitate cadrului legislativ și economic în privința medicamentelor eliberate pe bază de reteță.

Pentru a asigura accesul pacienților la tratament și pentru a se evita o nouă criză a medicamentelor, în cazul produselor al căror patent a expirat (off-patent) se va realiza o ieftinire în trepte a acestora. De la 1 aprilie 2017 se va aplica o ieftinire de 10% a medicamentelor pentru care patentul a expirat (off-patent), de 10% în al doilea an și de 15% în al treilea an.

Pentru restul medicamentelor prescrise cu rețetă, procedura de calculare a prețului rămâne neschimbată, bazându-se pe cel mai mic preț european dintr-un coș de 12 țări.

O a doua prevedere a Hotărârii de guvern se referă la introducerea unei metode diferite de calcul a prețului pentru medicamentele esențiale din lista stabilită de Organizația Mondială a Sănătății, care sunt compensate 100% în România. Prin această nouă metodologie, Ministerul Sănătății încearcă să prevină dispariția de pe piață a medicamentelor esențiale. Majoritatea acestor medicamente sunt ieftine, peste 50% din ele având prețuri sub 50 de lei. Sunt medicamente destinate unor boli frecvente cum ar fi cele de inimă sau cancerul. Fiind vorba de medicamente compensate 100%, pacienții nu vor trebui să plătească nimic în plus.

Adoptarea acestei Hotărâri de guvern vine după ce Ministerul Sănătății a organizat dezbateri publice cu toți factorii implicați. Astfel, în urma consultării publice, Ministerul a decis să includă pe lista de medicamente esențiale și vaccinurile și produsele de plasmă și sânge. Ambele categorii de produse sunt considerate de Organzația Mondială a Sănătății produse finite pentru care procesul de fabricație este extrem de dificil. Existau deja sincope în aprovizionarea cu aceste produse și de aceea Ministerul Sănătății a considerat că este esențial ca pacienții să aibă acces la aceste produse, având în vedere că se adresează fie unei populații foarte mari (vaccinurile), fie unor pacienți critici din spitale (produsele de plasmă și sânge).

Dosarele privind noile prețuri se vor depune în decurs de 30 de zile de la adoptarea acestei Hotărâri de guvern, procesul de corecție a prețurilor finalizându-se la 1 martie 2017, urmând ca prețurile medicamentelor să intre în vigoare la 1 aprilie 2017.

Comunicat de presa Ministerul Sanatatii

Măsuri pentru a asigura accesul pacienților la tratamente – medicamentelipsa.ro

Card de sanatateMinistrul Sănătății a lansat astăzi, 12 octombrie, în dezbatere publică o serie de măsuri în privința prețurilor medicamentelor eliberate pe bază de rețetă, prin care să se asigure accesul permanent al pacienților la tratamente.

„Ieftinim o serie de medicamente și avem grijă ca pacienții români să nu rămână fără medicamentele esențiale stabilite de Organizația Mondială a Sănătății”, a declarat ministrul Vlad Voiculescu.

Prima măsură care ar urma să fie pusă în practică începând din data de 1 martie 2017, este ieftinirea în trepte a medicamentelor. Această politică de ieftinire treptată este adoptată pentru a evita noi crize ale medicamentelor.

“Politica de preț din ultimii ani a făcut ca unele medicamente să ajungă atat de ieftine, încât producătorii nu le mai aduc în România și atunci tratamentele dispar din farmacii și spitale. Ca să protejăm pacienții români, vom introduce o ieftinire în trepte pentru medicamentele ieșite de sub patent: 10% în primul an, 10% în al doilea an și 15% în al treilea an, după trei ani ajungându-se la o ieftinire de 35%”, a declarat ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

Această ieftinire se va aplica medicamentelor pentru care patentul a expirat (off-patent). Pentru restul medicamentelor prescrise cu rețetă, procedura de calculare a prețului rămâne neschimbată, bazându-se pe cel mai mic preț european dintr-un coș de 12 țări. Procedura de actualizare a prețurilor va începe în această lună, odată cu intrarea în vigoare a normei legale.

O a doua măsură anunțată de ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, se referă la introducerea unei metode diferite de calcul a prețului pentru medicamentele esențiale din lista stabilită de Organizația Mondială a Sănătății, care sunt compensate 100% în România. Astfel se va preveni dispariția de pe piață a medicamentelor esențiale.

“Dacă un medicament generic este pe lista esențială a Organizației Mondiale a Sănătății și este  compensat 100% în România, atunci ne vom asigura că el este disponibil pentru pacienții români printr-o nouă metodologie de preț. Vorbim de un număr de 56 medicamente, adică aproximativ 5% din totalul existent în România”, a mai declarat ministrul Sănătății.

Majoritatea acestor medicamente sunt ieftine, peste 50% din ele având prețuri sub 50 de lei. Sunt medicamente destinate unor boli frecvente cum ar fi cele de inimă sau cancerul. Fiind vorba de medicamente compensate 100%, pacienții nu vor trebui să plătească nimic în plus.

Exportul paralel, o afacere legală în Europa, dar imorală pentru pacienții români, va putea fi limitat prin o a treia măsură anunțată de ministrul Săntății – monitorizarea stocurilor de medicamente gratuite și compensate. Distribuitorii și farmaciștii vor fi obligați să raporteze zilnic stocurile de medicamente gratuite și compensate într-un sistem electronic securizat și dezvoltat de Serviciul de Telecomunicații Speciale.

“Dacă stocurile ating un prag critic, Ministerul Sănătății și Agenția Națională a Medicamentului vor primi alerte”, a declarat ministrul Sănătății.

A patra masură anunțată este lansarea site-ului www.medicamentelipsa.ro, în varianta de teste. Pacienții vor putea semnala dacă nu găsesc un anumit medicament în farmacie sau în spital. În felul acesta, autoritățile vor putea avea informații în timp real despre nevoile pacienților și vor oferi date despre modul și termenul când se vor rezolva aceste lipsuri. Acest site va deveni complet operațional în câteva săptămâni.

Proiectele de acte normative care vizează aceste măsuri vor fi puse în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătății.

Comunicat de presă MInisterul Sanatatii

Cel mai vandut medicament din Romania

MedicamenteBrandul Nurofen, produs de gigantul britanic Reckitt Benckiser, este în continuare cel mai vandut medicament din Romania, urmat de două branduri din portofoliul GlaxoSmithKline, Paracetamol şi Theraflu, medicamente folosite tot pentru tratarea afecţiunilor de gripă şi răceală.

În clasamentul primelor cinci branduri se mai află Strepsils, dropsuri pentru ameliorarea durerilor de gât, şi Bixtonim, produs de compania Biofarm, medicament folosit pentru decongestie nazală.

Piaţa românească a medicamentelor folosite pentru tra­tarea gripei, a răcelii şi a alergiilor va ajunge la 600 de milioane de lei în acest an, cu un avans estimat la 5%, potrivit datelor companiei de cercetare Euromonitor, citate de Ziarul Financiar.