Beneficiile ceaiului rooibos
1. Anti-inflamator, cu proprietati antioxidante
Fiind un bun anti-inflamator si antioxidant, ceaiul rooibos ne protejeaza celule de radicalii liberi si reduce inflamatia.
2. Contribuie la sanatatea inimii
Ceaiul rooibos contine chrysoeriol, un flavonoid care ajuta la scaderea tensiunii si imbunatateste circulatia. Este, de asemenea, benefic in reducerea nivelului de colesterol. Un studiu din 2012, condus de Departamentul de Anatomie si Histologie de la Daegu Haany University’s College of Korean Medicine in Korea a aratat ca acest ceai scade riscul aparitiei hipertensiunii, ajutand la reglarea hormonilor secretati de glana suprarenala.
3. Ajuta la preventia diabetului
Direct conectata cu abilitatea ceaiului rooibos de a imbunatati conditia inimii, este efectul sau asupra diabetului. Testat pentru diabet, ceaiul rooibos a aratat “potential terapeutic semnificativ, atat pentru preventia diabetului, cat si pentru efectele sale asupra bolii deja in desfasurare”, potrivit unei cercetari publicate in The Journal of Traditional and Complementary Medicine.
4. Ajuta digestia
Obiceiul de a bea ceai rooibos ajuta la mentinerea unei digestii optime, mai ales daca suferiti de dureri abdominale frecvente sau diaree. Mai multi compusi din acest ceai actioneaza ca nutrienti anti-spastici, prevenind aparitia durerilor si a diareei.
5. Oase sanatoase
Ceaiul rooibos contine mai multe minerale care contribuie la mentinerea sanatoasa a oaselor, inclusiv magneziu, calciu si fluor. Un beneficiu cunoscut al tuturor ceaiurilor este cresterea rezistentei oaselor, pentru ca ceaiul creste activitatea osteoblasta. Osteoblastele sunt celulele care creeaza masa osoasa, deci activitatea potentata in aceasta zona inseamna oase mai puternice, tesut mai dens si mai sanatos.
6. Ajuta la pierderea in greutate
Intr-un studiu menit sa descopere cum nutrientii din rooibos lupta impotriva obezitatii, cercetatorii sud-africani au aratat ca atunci cand consumam ceai rooibos crestem secretia de leptina. Leptina este cunoscuta ca “hormonul satietatii” si ajuta corpul sa stie cand si cum trebuie sa manance. Tot ceaiul rooibos ajuta la o metabolizare mai rapida si previne formarea de noi celule grase, potrivit unui studiu publicat in “Phytomedicine” International Journal of Phytotherapy and Phytopharmacology”.
7. Trateaza alergii
Quercitina poate “bloca” celule imunitare care declanseaza alergiile. De fapt, quercitina are un adevarat potential anti-alergic si ajuta in tratarea alergiilor.
7. Mentine tineretea pielii si parului
Ceaiul rooibos este consumat des pentru beneficiile pe care le aduce pielii si parului. Acidul alpha-hidroxidic, care se gaseste in acest ceai, este mai putin intalnit in restul alimentelor. Acest tip de acid este mai benefic atunci cand este consumat direct din surse naturale. Datorita antioxidantilor si a prezentei acestui acid, ceaiul organic rooibos ajuta semnificativ la reducerea ridurilor si protejeaza foliculii.
In Romania, Ceaiul Rooibos poate fi achizitionat de aici.