Campanie de depistare a infectiei cu virusul hepatitei C – teste gratuite

Alianta Pacientilor Cronici din Romania lanseaza cea mai vasta campanie de depistare a infectiei cu virusul hepatitei C, desfasurata la nivel national. Testarea incepe de astazi si continua pana la epuizare, iar cei depistati in stadiile incipiente au cele mai mari sanse de vindecare.

Marti, 29 ianuarie, la Hotelul Intercontinental, sala Hora, a fost lansata campania: “Hepatita C, nu doare. Doar ucide”. La conferinta au participat Dr. Adrian Pana, Secretar de Stat in Ministerul Sanatatii, Prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel, Manager al Institutului National de Boli Infectioase „Prof. Dr. Matei Bals” si Cezar Irimia, Presedintele Aliantei Pacientilor cu Afectiuni Cronice.
Infectia cu virus C (hepatita C) este o boala transmisibila. Toate persoanele infectate cu acest virus au potentialul de a-l transmite altor persoane, dar numai prin contact sanguin, al sangelui persoanei infectate cu sangele unei persoane neinfectate. Cu masurile corecte de preventie, aceasta transmitere poate fi evitata.
Alianta Pacientilor cu Afectiuni Cronice (APCR), impreuna cu Institutul National de Boli Infectioase „Prof. Dr. Matei Bals”, cu sustinerea laboratoarelor Bioclinica, Radio Romania si Roche Romania, a lansat astazi cea mai vasta campanie de testare pentru depistarea infectiei cu virusul hepatitei C desfasurata in ultimii ani, sub sloganul: “Hepatita C nu doare. Doar ucide.”
“Ministerul Sanatatii are ca obiectiv principal preventia. In cazul hepatitei C, nu exista un vaccin care sa ne ajute, insa exista alte modalitati de prevenire a raspandirii virusului. Campania ajuta la constientizarea unui segment al populatiei ca hepatita C nu doare.”, a declarat in cadrul conferintei Dr. Adrian Pana, Secretar de Stat in Ministerul Sanatatii.
Testeaza-te gratuit incepand de astazi
50.000 de teste gratuite de depistare a infectiei cu virusul hepatitei C vor fi puse la dispozitia celor interesati prin intermediul laboratorului Institutului National de Boli Infectioase ”Prof. Dr. Matei Bals” din Bucuresti si a celor peste 70 de laboratoare Bioclinica si partenere din toata tara.
Lista acestor laboratoare este disponibila pe site-ul campaniei, www.afladec.net, sau la numarul de telefon 021.326.00.36, numar cu tarif normal.
Persoanele care doresc sa se testeze trebuie doar sa se adreseze laboratorului Institutului National de Boli Infectioase ”Prof. Dr. Matei Bals” sau celui mai apropiat laborator Bioclinica sau partener, solicitand testul gratuit de depistare a anticorpilor anti-HCV.
Romania ocupa locul 1 în Europa ca numar total de cazuri de hepatita C
Cezar Irimia, Presedinte APCR, argumenteaza necesitatea acestei campanii: „Este foarte important sa vorbim despre hepatita C, pentru ca Romania ocupa locul 1 in Europa ca numar total de cazuri de hepatita C, conform datelor de prevalenta raportate de Organizatia Mondiala a Sanatatii1, si locul 4 ca rata a mortalitatii cauzate de afectiunile hepatice, mai exact 44.5 decese la suta de mii de locuitori, in conditiile in care media europeana este de 15 decese la suta de mii de locuitori. La noi in tara se afla aproape 10% din cele 12 milioane de persoane care se presupune ca sunt infectate cu virusul hepatitei C din întreaga Europa.”
Campania va fi vizibila prin numeroase canale de acoperire media precum: metroul bucurestean, panouri outdoor pe cateva artere nationale importante din judetele Bacau, Iasi, Piatra Neamt, Suceava, Oradea, Brasov, Cluj, Targu Mures, Sibiu, Deva, Timisoara, Craiova, Slatina, Constanta si Braila si inserturi în editiile nationale ale ziarului Libertatea. De asemenea, campania va fi promovata si prin intermediul spoturilor radio difuzate pe frecventele Radio Romania Actualitati, Radio Bucuresti, Radio Romania Antena Satelor si Radio Romania Iasi.
Scopul campaniei “Hepatita C nu doare. Doar ucide.”
Prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel, Manager al Institutului National de Boli Infectioase „Prof. Dr. Matei Bals”: “Ce ne face sa trecem acum la testarea pentru HCV? Raspunsul este foarte simplu: AZI avem alternativa vindecarii in cazul acestei infectii si, ca atare, si sansa prevenirii cirozei hepatice si cancerului hepatic produse de acest virus. Aceasta campanie are ca scop depistarea precoce a infectiei cu virusul hepatitei C, avand in vedere ca hepatitele virale cronice au un impact deosebit asupra starii de sanatate a populatiei, in special pe termen mediu si lung, si asta din cauza consecintelor pe care le au daca raman netratate: ciroza hepatica si cancerul hepatic. Pentru a preveni aceste consecinte, este esential sa diagnosticam cat mai devreme si sa tratam corect si la timp hepatita cronica C.”

Estimarile specialistilor arata ca varful epidemiei de hepatita C in Romania va fi atins in jurul anului 2020, din cauza cumularii pacientilor infectati inainte de anul 1989 cu persoanele nou infectate prin utilizarea de droguri intravenoase, piercing sau tatuaje”, a mai adaugat Prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel.

Comunicat de presa  Alianta Pacientilor Cronici din Romania