Cercetătorii americani, de la Institutul de Oncologie afiliat Universităţii Loyola din Chicago, au descoperit un prim tratament potenţial eficient contra vitiligo, o boală autoimunitară a epidermei ale cărei cauze nu au fost în mod clar elucidate şi împotriva căreia nu există până în prezent niciun tratament verificat.
Vitiligo se caracterizează printr-o depigmentare totală a pielii care conduce la formarea unor plăci albe, destul de dizgraţioase, în principal pe faţă, gât, mâini, picioare sau la nivelul articulaţiilor. Absenţa melaminei, pigmentul responsabil cu bronzarea, face ca pielea din zonele afectate să nu mai fie deloc protejată împotriva razelor ultraviolete.
Originea bolii ar putea fi genetică (circa 10 gene sunt implicate) sau generată de un stres violent.
In cadrul studiului cercetatorii au prezentat efectul spectaculos pe care l-a avut o proteină modificată genetic asupra şoarecilor atinşi de vitiligo.
Denumită HSP70i, această proteină formată dintr-un lanţ de 641 acizi aminaţi joacă un rol-cheie în declanşarea reacţiei autoimunitare care distruge melanocitele (celule producătoare de melanină) şi declanşează vitiligo.
Rezultatul injectarii proteinei unor soareci cu vitiligo a fost spectaculos: proteina mutantă a înlocuit proteina normală şi a inversat reacţia autoimunitară aflată la originea bolii vitiligo. Pielea presărată cu pete albe a şoarecilor a redevenit neagră.
Rezultatele spectaculoase trebuie continuate cu studii aprofundate asupra subiectilor umani, aceste prime semne fiind incurajatoare.
Studiul a fost publicat în revista Science Translational Medicine.
Pentru a evita apariţia unui cancer de piele, bolnavii sunt sfătuiţi să evite în permanenţă soarele, în special pe timpul verii.