Recomandari privind preventia virozelor respiratorii

Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei ca, în această perioadă cu fluctuaţii frecvente de temperatură, să asculte sfatul medicilor, să respecte regulile de igienă şi să se vaccineze antigripal, pentru evitarea îmbolnăvirilor.

Măsurile de igienă personală, precum spălarea cu apă şi săpun a mâinilor,   folosirea batistelor  pentru strănut sau tuse sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi in special prin gripă.  De asemenea, este recomandat să se evite zonele aglomerate şi expunerea prelungită la frig.  În cazul în care este necesară deplasarea în spații deschise, este necesar să se folosească mijloacele de protectie adecvate.

Respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bogată în proteine, legume şi fructe, odihnă şi mişcare ( mers pe jos, cu bicicleta, patinaj, sporturi diverse) este esenţială pentru menţinerea unui corp sănătos.

De asemenea, persoanele vârstnice, în special cele cu afecțiuni cronice cardiace și respiratorii, este bine să evite deplasările și frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele îmbolnăvirii sau a apariţiei complicaţiilor afecţiunilor existente.

Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile anunţă că în săptămâna  11- 17  februarie 2013 activitatea gripală evoluează cu intensitate medie, cu tendinţa de extindere regional în zona de nord-est şi în zona central.

Conform CNSCBT, cazurile de gripă evoluază atât în formă medie, cât şi severă, preponderant la persoanele neprotejate cu vaccin gripal.

Până la data de 17 februarie 2013 au fost vaccinate antigripal 822 185 de persoane din grupe de risc în cadrul campaniei de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii.

Ca în fiecare an, în cadrul acestei campanii sunt vaccinate persoanele cu varsta peste 65 de ani, cele cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare,  boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical şi mai ales gravide, conform recomandărilor OMS şi ECDC.

Ca în fiecare an, campania Ministerului Sănătăţii se derulează prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţi sanitare cu paturi.