Sfaturi pentru prevenirea conjunctivitei

Având în vedere înmulţirea cazurilor de conjunctivită din ultima perioadă, Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să respecte sfatul medicilor oftalmologi şi regulile de prevenire a acestor afecţiuni.

Astfel, pentru prevenirea conjunctivitei, este bine:

– să se respecte cu stricteţe regulile de igienă: spălatul cât mai des pe mâini cu săpun, pentru a preveni potenţiale infecţii la nivelul ochilor cu bacterii şi virusuri;

– să se evite folosirea produselor cosmetice în exces sau a celor expirate, care pot deveni extrem de periculoase;

– să existe atenţie sporită la contactul cu apa din piscină, ştranduri, lacuri, care pot fi surse de microorganisme infecţioase, precum bacterii, virusuri, paraziţi şi ciuperci. Pătrunzând în organism, acestea pot provoca o serie de infecţii, localizate cel mai frecvent la nivelul pielii, ochilor, urechilor şi tubului digestiv. Chiar şi în piscinele atent îngrijite există pericolul contactării anumitor infecţii, deoarece unii germeni sunt rezistenţi la produsele dezinfectante puse în apă

– să fie curăţate cu atenţie lentilele de contact înainte şi după folosire pentru a nu rămâne bacterii ataşate de ele;

– să se evite frecatul la ochi în caz de mancarime, durere sau senzaţia unui corp strain, pentru a nu se infecta si mai rau zona.

În momentul în care infecţia deja a apărut, este indicat a se evita automedicaţia şi a se adresa imediat unui cabinet medical.

De asemenea, dacă cineva din familie are conjunctivita, nu trebuie folosite aceleaşi asternuturi si prosoape cu persoana respectivă.