Viata fara diabet zaharat tip 2 dupa operatia bariatrica

Catalin Copaescu

Catalin Copaescu; foto ponderas.ro

De la introducerea chirurgiei bariatrice laparoscopice in Romania de catre Prof Dr. Catalin Copaescu, peste 7.000 de pacienti au apelat la interventiile bariatrice pentru a beneficia de remisiunea obezitatii si a afectiunilor asociate acesteia. Potrivit datelor interne analizate de singurul centru de excelenta in chirurgie bariatrica din Romania (conform SURGICAL REVIEW CORPORATION si IFSO-EC), mai bine de 80% din pacientii cu diabet zaharat tip 2, asociat obezitatii, au inregistrat remisiunea bolii, prevenind complicatiile diabetului: nu mai necesita insulina sau tratament medicamentos oral si au valori normale ale glicemiei si ale hemoglobinei glicozilate.

Ponderas Academic Hospital, singurul centru de excelenta in chirurgia bariatrica si metabolica din Estul Europei cu dubla acreditare, a efectuat o analiza asupra evolutiei pacientilor dupa operatia bariatrica.  Scopul a fost de a observa rezultatele inregistrate de acestia privind atat scaderea ponderala, cat si remiterea sau ameliorarea diabetului si a altor boli asociate obezitatii.

Viata fara diabet zaharat tip 2 dupa operatia bariatrica

Datele analizei arata ca peste 80% din pacientii cu diabet zaharat tip 2, asociat obezitatii, au inregistrat valori normale ale glicemiei si hemoglobinei glicozilate prevenind foarte  eficient instalarea sau evolutia complicatiilor diabetului, la un an de la operatie.

Rezultatele inregistrate de pacientii nostri ne confirma inca o data beneficiul extraordinar pe care chirurgia bariatrica il aduce in viata lor. Spre exemplu, in randul pacientilor insulino-dependenti, ameliorarea diabetului se manifesta prin reducerea dozelor de insulina chiar din primele zile dupa operatia bariatrica, iar in lunile urmatoare multi dintre pacientii ajung chiar sa nu mai aiba nevoie de nicio doza de insulina. Concret, analiza interna arata ca 30% dintre pacientii insulino-dependenti nu mai necesita insulina dupa prima luna de la operatie”, precizeaza Prof Dr Catalin Copaescu, Chirurg de Excelenta, Director Medical Ponderas Academic Hospital

Problemele sociale si emotionale, principalul motiv pentru care pacientii isi doresc sa slabeasca

Conform studiului, peste 50% din pacientii bariatrici declara ca au apelat la chirurgie din considerente socio-emotionale: isi doresc sa se simta mai bine in pielea lor, sa isi recapete increderea de sine sau sa fie acceptati in societate.

„Odata ajunsi in cabinetul medical, pacientii incep sa ne povesteasca toate greutatile traite din cauza obezitatii, toate frustrarile acumulate. Dintre cele mai intalnite si impresionante sunt acele actiuni marunte pe care multi dintre noi le fac zi de zi. Raman fara loc de munca, nu se mai pot descurca singuri in activitati de rutina precum legatul la sireturi, ingrijirea personala, renunta definitiv la activitatile gospodaresti, nu isi mai pot lua copiii in brate si chiar si putinii pasi parcursi pe jos sunt o grea incercare”, adauga Dr. Copaescu.

Mai multe detalii despre studiu aici