Cand Maria a aflat ca bebelusul ei din pantec sufera de mielomeningocel, vestea a fost devastatoare. Este forma cea mai severa de spina bifida, in care maduva spinarii nu se formeaza complet, ceea ce duce la deficite neurologice grave. Parintii al caror copil este diagnosticat antenatal cu aceasta afectiune au doua alternative: sa decida intreruperea sarcinii sau sa astepte pana dupa nastere, cand copilul va fi operat. Insa atunci, sansele de recuperare medicala sunt practic nule, iar copilul va fi in scaunul cu rotile pentru toata viata, cu handicap sever mental si fizic.
“Cand ai un copil acasa, care e perfect sanatos si ti se spune ca al doilea s-ar putea sa aiba asemenea probleme, e usor sa te gandesti la o intrerupere de sarcina. Dar nu. Nu am acceptat.” – ne-a spus mama, care a venit special din Gura Humorului pentru o opinie secundara la Dr. Hadi Rahimian, chirurg fetal, obstetrician cu supraspecializare in medicina materno-fetala. Acesta stia ca viata copilului s-ar fi putut schimba daca ar fi fost operat in utero, inainte de a se produce afectarea ireversibila a nervilor. Desi acesta este standardul de ingrijire in centrele de chirurgie fetala din SUA, aceasta operatie nu s-a facut niciodata in Romania. Pana acum.
5. 11. 2015. Intr-o zi cu soare, in saptamana 28 de sarcina, cantarind doar 1250 de grame, fetita cu mielomeningocel a fost operata in uterul mamei in Spitalul Baneasa de catre o echipa extraordinara formata din 7 medici din doua spitale private, Spitalul Baneasa si Brain Institute.Dr. Sergiu Stoica, neurochirurg cu experienta extrem de mare in tratarea cazurilor considerate anterior inoperabile, a reusit sa inchida cu succes defectul spinal. Dupa o ora si jumatate, operatia s-a incheiat, iar fetita va continua sa se dezvolte in uter inca alte cateva saptamani, cand va fi suficient de pregatita sa vina pe lume. Cand sansa de a-si incepe viata va fi una mai buna. Parintii s-au gandit deja la un nume: Medeea.
Afla toata povestea aici.