Primul coronavirus similar cu MERS descoperit la liliecii din America de Sud: Ce înseamnă această descoperire?

5
(1)

coronavirus braziliaUn nou coronavirus detectat în Brazilia

Oamenii de știință au identificat primul coronavirus din America de Sud strâns legat de MERS-CoV, virusul care provoacă Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS). Descoperirea a fost făcută în statul Ceará, Brazilia, de către cercetători brazilieni în colaborare cu Universitatea din Hong Kong, intr-un studiu publicat aici.

Deși nu există dovezi clare că acest virus poate infecta oamenii, analiza proteinei spike sugerează o posibilă interacțiune cu receptorii celulari mamiferi, ceea ce impune teste suplimentare, programate pentru 2025.

Cum a fost descoperit virusul?

Echipa de cercetători a colectat probe de la lilieci din specii diferite (Molossus molossus și Artibeus lituratus) în Fortaleza, capitala statului Ceará. În urma analizelor, s-au identificat șapte coronavirusuri în cinci dintre cele 16 probe recoltate.

Similaritățile cu MERS-CoV

Studiile genetice au arătat că noul coronavirus are o secvență genetică cu 71,9% similară cu cea a MERS-CoV. Mai mult, proteina spike – responsabilă de atașarea virusului la celulele-gazdă – prezintă o similitudine de 71,74% cu proteina spike a MERS-CoV, izolată la oameni în Arabia Saudită în 2015.

Pentru a determina dacă noul virus poate infecta celulele umane, sunt necesare experimente în laboratoare cu nivel ridicat de securitate biologică. Aceste teste vor fi realizate în Hong Kong în 2025.

Importanța monitorizării liliecilor

Liliecii sunt cunoscuți ca fiind rezervoare naturale pentru numeroase virusuri, inclusiv coronavirusuri și virusuri rabice. Cercetătorii subliniază importanța unei supravegheri epidemiologice continue pentru a preveni potențialele riscuri de transmitere la alte animale și oameni.

MERS-CoV: Un virus letal

MERS-CoV a fost identificat pentru prima dată în 2012 în Arabia Saudită și a cauzat peste 858 de decese în 27 de țări. Principalul său rezervor animal este dromaderul, dar a fost transmis și la oameni, provocând infecții severe ale tractului respirator.

O descoperire care ridică noi întrebări

Pe lângă acest coronavirus, cercetătorii brazilieni au descoperit anterior și alte virusuri în lilieci, inclusiv un gemykibivirus-2, similar cu cel identificat în probe umane de lichid cefalorahidian și sânge. Această descoperire arată necesitatea unor studii sistematice asupra virusurilor emergente pentru a preveni viitoarele pandemii.

Deși noul coronavirus detectat în Brazilia nu a fost confirmat ca fiind capabil să infecteze oamenii, similaritățile sale cu MERS-CoV impun investigații suplimentare. Descoperirea evidențiază importanța supravegherii virusurilor la lilieci și a colaborării internaționale în prevenirea bolilor infecțioase emergente.

Faceți clic pe o stea pentru a evalua articolul!

Rata medie 5 / 5. Numărul de voturi: 1