Subiecte: Boli

Ziua Mondială a Rinichiului

Ziua Mondială a RinichiuluiÎn fiecare an în data de 10 martie este sarbatorită Ziua Mondială a Rinichiului, parte integranta a campaniei globale inițiată de Societatea Internațională de Nefrologie și Federația Internațională a Fundațiilor Rinichiului, cu scopul de a crește nivelul de conștientizare asupra rolului vital al sănătății rinichilor pentru viața fiecărui individ. Tema acestui an este “Rinichi sănătoși pentru Toți”.

Societatea Română de Nefrologie, Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, Federația Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice și Societatea Națională de Medicina Familiei își unesc eforturile, în contextul Zilei Mondiale a Rinichiului, pentru a transmite un mesaj la unison tuturor românilor: “Acum este momentul să punem pe primul loc sănătatea rinichilor. Mergeți periodic la medic pentru evaluarea funcției renale. Screening-ul, diagnosticul și intervenția timpurie vă pot salva viața atunci când trăiți cu boală cronică de rinichi!”

Boala cronică de rinichi (BCR): în 2022 este a 10-a cauză de mortalitate din lume, iar până în 2040 este estimat că va deveni a 5-a cauză de mortalitate

Boala cronică de rinichi afectează aproape 850 de milioane de oameni din întreaga lume, cu 80% mai mult decât numărul celor care suferă de diabet și de 10 ori mai mult decât cei care suferă de cancer. Este, în prezent, a 10-a cauză de mortalitate din lume și, conform statisticilor în creștere de la an la an, va deveni a 5-a cauză până în 2040. În România, aproximativ 10% dintre persoane trăiesc cu boala cronică de rinichi.

Boala cronică de rinichi este o afecțiune determinată de anomalii ale structurii sau funcției rinichilor. Rinichii nu mai funcționează corespunzător și nu mai pot elimina substanțele toxice, apa și alți compuși nocivi, ce rămân, astfel, în organism. Boala are o evoluție progresivă, pe o perioadă de ani sau luni, și deși este ireversibilă, evoluția poate fi încetinită sau chiar oprită printr-un diagnostic și tratament precoce. Boala este clasificată în 5 stadii.

Doar 1 din 10 persoane care trăiesc cu boală cronică de rinichi este diagnosticată

Din cauza lipsei de simptome din primele stadii ale bolii, pacienții își primesc diagnosticul abia în stadiile avansate, când deja este prea târziu ca evoluția bolii să fie încetinită și există complicații cardiovasculare și renale. Astfel, doar 1 din 10 persoane cu boală cronică de rinichi este diagnosticată în stadiile timpurii, iar 2 din 3 persoane sunt diagnosticate abia în stadiile avansate ale bolii.

Diagnosticul și intervenția precoce în boala cronică de rinichi sunt esențiale și salvează viața pacienților

În boala cronică de rinichi screening-ul, diagnosticul și intervenția în stadiile de început ale bolii sunt etape esențiale pentru salvarea vieții pacienților. Screening-ul în aceasta afecțiune se poate realiza prin metode calitative (utilizarea unui test rapid din urină spontană) și prin metode cantitative (teste de laborator din urină și sânge). Diagnosticul bolii se realizează prin două teste simple de laborator: rata de filtrare glomerulară estimată (RFGe) și raportul alumină-creatinină în urină (RACu).

“Boala cronică de rinichi nu doare. Este un ucigaș tăcut. Din acest motiv, numeroase cazuri rămân fără diagnostic, deși investigațiile nu sunt nici extrem de complicate, nici neapărat costisitoare. Este suficient ca oricine își face un set de analize medicale să ceară să i se analizeze filtrarea glomerulară, printr-o o analiză extrem de simplă – rata estimată a filtrării glomerulare și un banal sumar de urină, cu testare banală pentru proteinurie. Atât de simplu! Mult mai simplu decât în numeroase alte afecțiuni”, avertizează Prof. Dr. Adrian Covic, Președinte al Societății Române de Nefrologie, 2019-2022

Diagnosticarea bolii cronice de rinichi din primele stadii și un tratament optim ajută pacienții să evite dializa sau transplantul de rinichi și să ducă o viață normală, cât mai mult timp.

„Azi, de Ziua Mondială a Rinichiului, și în fiecare zi, Societatea Română de Nefrologie și întreaga comunitate medicală din România transmit un mesaj la unison cu privire la importanța prioritizării sănătății rinichilor pentru individ, trag un semnal de alarmă cu privire la gravitatea bolii cronice de rinichi și importanța unui diagnostic și a unei intervenții timpurii. Este esențial ca boala cronică de rinichi să fie recunoscută ca o prioritate de sănătate publică, pentru ca viața celor diagnosticați cu această afecțiune sau a celor din grupa de risc să fie protejată, pe termen lung.” a declarat Prof. Dr. Ina Kacso, Președintele Societății Române de Nefrologie 2022-2024.

Boala cronică de rinichi este deseori asociată cu diabetul zaharat de tip 2, iar această asociere are un impact direct asupra duratei și calității vieții acestor pacienți.

„Până la 6 din 10 pacienți cu DZ2 pot dezvolta boala cronică de rinichi, cu un risc de deces de cauză cardiovasculară de 6 ore mai mare decât progresia spre stadiul terminal al bolii cronice de rinichi. Astfel, la ora actuală, este mai important ca niciodată ca să ne îndreptăm atenția spre prevalența crescută a bolii cronice de rinichi, în general, pe prevalența acesteia la persoanele cu diabet zaharat tip 2, în particular, și pe importanța majoră pe care diagnosticul și intervenția medicală cât mai devreme în evoluția bolii le au în creșterea duratei și calității vieții. Doar împreună, medici de diferite specialități și pacienți, reușim să dăm ani vieții și viață anilor persoanelor cu diabet zaharat tip 2 și boală cronică de rinichi!” a afirmat Prof. Dr. Romulus Timar, Președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

Prof. Dr. Gabriela Roman, Președintele Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, atrage atenția asupra asocierii frecvente dintre diabetul zaharat tip 2 și boala cronică de rinichi și asupra importanței diagnosticului precoce a oricărei afectări renale: „Studiile si realitatea clinică au demonstrat ca există o asociere frecventă între diabetul zaharat tip 2 și boala cronică de rinichi. Odată apărută boala cronică de rinichi la persoana cu diabet tip 2, aceste două afecțiuni medicale se antrenează reciproc, se agravează, iar evoluția și speranța de viață sunt foarte mult reduse pentru persoana afectată. Noi, diabetologii, avem posibilitatea de a diagnostica și interveni timpuriu în boala cronică de rinichi la pacientul cu diabet zaharat tip 2 și putem încetini progresia bolii, reduce complicațiile și evita decesul prematur al pacientului. Salvăm viața pacienților noștri prin diagnostic și intervenție timpurie în boala cronică de rinichi!”

În ceea ce privește implicarea medicilor de familie în ”călătoria” pacientului cu boala cronică de rinichi, Dr. Dina Mergeani, Președintele Societății Naționale de Medicina Familiei, a declarat: ”O patologie complexă precum boala cronică de rinichi necesită o colaborare interdisciplinară susținută, medicilor de familie revenindu-le rolul foarte important de a depista precoce modificarea analizelor ce conduc la diagnostic, de a monitoriza pacienții cu această afecțiune, de a educa pacientul cu privire la simptome și de a comunica cu toți membrii echipei multidisciplinare, pentru o schemă de tratament optimă”.

Screening-ul, diagnosticul și intervenția precoce din primele stadii ale bolii cronice de rinichi sunt esențiale în prevenirea și încetinirea progresiei acestei boli, reducând semnificativ decesul prematur din cauze cardiovasculare sau renale. De Ziua Mondială a Rinichiului, stă în puterea noastră să conștientizăm riscurile asociate bolii cronice de rinichi și să acționăm azi pentru viitorul persoanelor care trăiesc cu acestă afecțiune, prin diagnostic și intervenție precoce!

Sursa: Societatea Română de Nefrologie

 

Măsuri necesare pentru prevenirea infectărilor cauzate de înţepăturile de ţânţari

Tantarii transmit Virusul ZikaMinisterul Sănătăţii recomandă populaţiei să ia toate măsurile necesare pentru prevenirea infectărilor cu West Nile.

Principalele măsuri de protecţie recomandate sunt:

  • – evitarea expunerii la ţânţari, îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi;
  • – utilizarea substanţelor repelente de ţanţari;
  • – montarea de plase la ferestrele locuintelor pentru a impiedica patrunderea tantarilor;
  • – limitarea deplasarilor zonelor cu multă vegetaţie şi umiditate ridicată (parcuri, păduri, ape stătătoare etc.)
  • – asigurarea măsurilor de desecare a băltirilor de apă din jurul gospodăriilor;
  • – îndepărtarea recipientelor/obiectelor care favorizeaza acumularea apei și a gunoiului menajer.

De asemenea, Ministerul Sănătății recomandă autorităţilor administraţiei publice locale să intensifice măsurile de dezinsecție în localităţi pentru a preveni răspândirea infecţiei cu virus West Nile.

Aproximativ 80% din persoanele infectate nu prezintă simptome, însă în cazul în care identificaţi semnele şi simptomele de mai jos, specialiştii în sănătate publică ai Ministerului Sănătăţii vă recomandă să vă prezentaţi la cel mai apropiat cabinet medical:

  • febră
  • durere de cap intensă
  • dureri musculare
  • vărsături
  • erupţii cutanate

În cazurile severe, care afectează cel mai frecvent persoanele peste 60 de ani cu afecţiuni cronice (cancer, diabet, hipertensiune, boala renală cronică), pot apărea şi alte simptome:

  • rigiditate a gâtului
  • sensibilitate crescută la lumină
  • convulsii
  • frisoane
  • oboseală cronică
  • slăbiciune musculară

Supravegherea privind infecţia cu virusul West Nile a debutat încă din luna iunie şi până în momentul de faţă nu au fost raportate cazuri în ţara noastră.

În ceea ce priveşte alte boli transmise prin intermediul ţânţarilor precizăm că cele câteva cazuri de malarie înregistrate în fiecare an sunt cazuri izolate, depistate la persoane care au călătorit sau provin din zone în care există malarie. Infecţia cu virus West Nile nu se transmite de la om la om, ci doar prin înţepătura de ţânţar şi nu există cazuri de malarie cu transmitere secundară prin intermediul ţânţarilor.

Nu există vaccin sau tratament antiviral specific pentru infecţia cu virus West Nile.

Epidemia de gripă a fost declarată oficial în România

vaccinÎn România este, oficial, începând de miercuri, 30 ianuarie 2019, epidemie de gripă, după ce s-au înregistrat 3 săptămâni epidemice consecutiv şi 54 de decese din cauza bolii. Anunţul a fost făcut miercuri dimineaţă de ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, într-o conferinţă de presă, anunta Hotnews.

Şcolile nu se închid, dar “inspectoratele şcolare pot lua decizia suspendării cursurilor în şcolile sau clasele unde absenteismul depăşeşte 20%”, a declarat ministrul Sănătăţii.

Sorina Pintea a subliniat că măsurile recomandate public de Ministerul Sănătăţii încă din data de 17 ianuarie se menţin, diferenţa, după declararea epidemiei, fiind aceea că ele vor trebui respectate de populaţie.

Recomandările specialiștilor pentru evitarea îmbolnăvirilor și a răspândiri virusului gripal:

•        Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa și care poate stabili o eventuală indicație pentru spitalizare;

•        Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;

•        Respectarea etichetei tusei si strănutului (utilizarea de batiste de unica utilizare sau tuse/strănut la nivelul părții interne a articulației cotului);

•        Igiena adecvată a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului;

•        Purtarea echipamentului de protecție adecvat (măști, mânuși, halate) de către vizitatori si personalul medical;

•        Continuarea vaccinării antigripale

Ziua mondiala a trombozei – World Thrombosis Day – 13 Octombrie

13 Octombrie - Ziua Mondiala a trombozeiPe pagina oficiala de Facebook, Compania Antibiotice anunta ca, alaturi de Societatea Romana de Hemostaza si Tromboza (SRHT), sustine campania mondiala de informare si constientizare a impactului trombozei – World Thrombosis Day, marcată anual pe 13 octombrie.

“La aceasta campanie mondiala participa peste 550 organizatii din peste 70 tari din lume, scopul principal fiind de a reduce numarul de imbolnaviri si de decese cauzate de tromboza..

Maine, 13 octombrie este ziua de nastere a patologului german, Rudolf Virchow, un pionier in fiziopatologia trombozei.

Tromboza este termenul general care descrie formarea anormala a unui cheag de sange intr-o vena sau artera.

Atunci cand cheagul de sange se formeaza intr-o vena profunda de la nivelul piciorului se numeste tromboza venoasa profunda (TVP). Cand acesta se desprinde si se deplaseaza la plamani, apare tromboembolismul pulmonar (TEP), o conditie care poate ameninta viata. Aceste doua conditii interconectate, TVP si TEP, fac parte din acelasi spectru de afectiuni cunoscut sub denumirea de trombembolism venos.

Factorii de risc:

  • Stati perioade lungi de timp in aceeasi pozitie
  • Fumati
  • utilizati anticonceptionale sau faceti terapie de substitutie hormonala
  • Sunteti imobilizati dupa o interventie chirurgicala
  • Aveti rani la membrele inferioare
  • Suferiti de obezitate
  • Sunteti insarcinate
  • Aveti o boala cronica inflamatorie
  • Aveti o ruda apropiata care a avut tromboza venoasa profunda

Simptomele trombozei venoase

  • Durere sau sensibilitate la nivelul piciorului, care incepe de obicei la gamba
  • Edem (umflare) la nivelul piciorului afectat – glezna, gamba, coapsa
  • Roseata sau paloare a piciorului
  • Caldura la nivelul piciorului afectat
  • Modificarea culorii pielii (roz, rosu sau albastru).

Mergi imediat la medic daca ai semne sau simptome de trombembolism venos!”

Surse
https://www.srht.ro
www.worldthrombosisday.org

OMS: Rujeola se raspandeste si face victime in Europa

Rujeola copiiBiroul european al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), cu sediul la Copenhaga, a confirmat marti ca epidemia de rujeola continua in Europa, unde 35 de persoane au murit in ultimele 12 luni din cauza acestei boli.

Cea mai recenta victima este un baiat de 6 ani din Italia, unde au fost inregistrate peste 3.300 de cazuri, inclusiv doua decese, din iunie 2016. Alte cateva tari din Europa au semnalat epidemii, care au cauzat 31 de decese in Romania, unul in Germania si unul in Portugalia, conform autoritatilor nationale de sanatate publica, potrivit unui comunicat de presa publicat marti pe site-ul organizatiei.

“Orice deces sau dizabilitate cauzate de aceasta boala care poate fi prevenita prin vaccinare este o tragedie inacceptabila”, a declarat dr. Zsuzsanna Jakab, director regional al OMS pentru Europa, potrivit Agerpres.

Save