Subiecte: Diete

Studiu: Dieta fara gluten nu reduce riscul de boli cardiace

Despre Gluten

foto: greenboutique.ro

Consumul de alimente fara gluten nu reduce riscul de boli cardiace, arata un studiu recent citat de Live Science, potrivit Hotnews.ro.

In plus, cercetatorii au descoperit ca o dieta fara gluten poate chiar sa provoace probleme de sanatate, in conditiile in care persoanele care nu consuma gluten au tendinta de a reduce consumul de cereale integrale, un ingredient care este legat de reducerea riscului de boli cardiovasculare.

Din acest motiv, “promovarea unei diete fara gluten in randul persoanelor care nu au boala celiaca (intoleranta la gluten) nu ar trebui incurajata”, concluzioneaza cercetatorii.

Mai multe detalii despre studiu aici

Studiul a fost publicat de British Medical Journal

Afla mai multe amanunte despre intoleranta la gluten.

​Dieta mediteraneana sustinuta de studii stiintifice

​Dieta mediteraneana

foto fitbody.ro

Dieta mediteraneana ajuta la mentinerea sanatatii cardiace si poate imbunatati functiile cerebrale, arata un studiu efectuat recent si publicat in jurnalul “Neurology”, informeaza webmd.com.

Cercetatorii scotieni au analizat creierul a sute de adulti cu varste de peste 30 de ani si au descoperit ca persoanele care au avut obiceiuri alimentare specifice tarilor mediteraneene – bazate pe fructe, legume, ulei de masline si fasole – au avut un volum mai mare al creierului, prin comparatie cu persoanele care duceau un stil de viata diferit.

“Cercetarile noastre arata efectele protective ale dietei mediteraneene asupra functiilor cognitive normale ce se afla in declin in cazul declansarii dementei si a bolii Alzheimer,” a declarat conducatoarea studiului, Michelle Luciano.

Mai multe detalii aici

Dr. Mencinicopschi: “Dieta vegetariana este o prostie de marketing, nu este o stiinta”

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi

Directorul Institutului de Cercetari Alimentare, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, a criticat dur un studiu recent aparut intr-o publicatie medicala belgiana, potrivit caruia vegetarienii ar trai mai mult si ar fi mai sanatosi.

“Eu, ca cercetator, va pot spune ca studiul este criticabil si ca nu se poate lua in considerare concluzia acestuia. Cea mai buna conduita in alimentatie este omnivorismul, personalizat, bineinteles, in functie de varsta si de starea de sanatate. Dieta vegetariana este o prostie de marketing, nu este o stiinta. Este un mit ca vegetarienii sunt mai sanatosi decat omnivorii, o manipulare in functie de interesele unora si de convingerile religioase. Am marturiile unui legist care a facut la viata lui foarte multe necropsii si mi-a spus ca la vegetarieni sistemul cardiovascular era plin de ateromatoze, erau bolnavi de ateroscleroza mai mult decat cei care mancau carne”, ne-a declarat prof. dr. Mencinicopschi pentru ziarul Ring.