Subiecte: Dictionar sanatate

Factor UMF (Unique Manuka Factor)

Unique Manuka Factor Miere de Manuka UMF Garantat Comvita

foto greenboutique.ro

Factorul UMF (Unique Manuka Factor) este un termen inventat de Peter Molan, de la Universitatea Waikato, pentru a vorbi de actiunea specifica a mierii manuka. Acest termen a fost apoi reluat pentru a face o marca comerciala, care indexeaza tipurile de miere Manuka in functie de continutul lor in substante active.

Indicele UMF  incepe la 5+ si poate merge pana la 25+. Cu cat indicele este mai crescut, cu atat actiunea benefica este mai puternica.

Cifra este calculata in functie de actiunea non peroxidica a mierii, adica in functie de eficacitatea antibacteriana si antiseptica a mierii in corp. Cu cat indicele este mai ridicat, cu atat are o eficacitate mai mare contra bacteriilor multi-rezistente, inflamatiilor, cicatricilor, etc.

Mai multe detalii despre clasificarea mierii de Manuka si gama variata de miere de Manuka cu UMF garantat.

Anexita

Anexita este inflamatia ovarelor si a trompei uterine; alpingoovarita.

Anexita este inflamarea mucoasei uterului, a trompelor uterine sau a peritoneului. Aceasta inflamare este provocata de diverse bacterii care genereaza uneori boli cu transmitere sexuala.

Creatinina

Creatinina este un produs de transformare metabolica a creatinei (substanta proteica care intra in componenta muschilor, avand rol important in metabolismul contractiei musculare).

Creatinina se gaseste in sange si urina.

Babesioza

Babesioza este o boala parazitara datorata infestarii globulelor rosii de catre babesoide. Babesoidele sunt protozoare care paraziteaza omul si numeroase animale (piroplasmoza canina). Denumirea bolii si a protozoarelor deriva din numele savantului roman Victor Babes.

Infectia se transmite prin intepatura de capuse apartinand unor specii variate. Sub forma sa benigna, care se intalneste frecvent in SUA, babesioza se traduce prin febra, astenie, transpiratii si dureri musculare.

In Europa, babesioza survine mai ales la subiectii care au suferit ablatia splinei; in acest caz este vorba de o forma grava care se manifesta printr-o anemie acuta, care apare brutal, si printr-o insuficienta renala severa.

Tratamentul pentru babesioza asociaza, in afara de indepartarea capusei, care ramane prinsa in piele mai multe zile, transfuzii sangvine, metode de epurare a sangelui prin rinichi artificial si antibiotice.

Abandon

In psihiatrie, abandonul semnifica o stare a unui subiect afectat de disparitia unei legaturi afective sau materiale de care se leaga existenta sa. Abandonul poate privi o legatura naturala (parinti, copii) sau liber consimtita (soti, prieteni).

El se manifesta printr-o dereglare profunda, a carei persistenta este adesea indiciul unor tulburari grave la copil (sindromul de arieratie afectiva, spitalism) si la subiectul varstnic, care sunt adesea foarte vulnerabili.