Subiecte: Teste medicale

Test online si poti afla daca esti printre romanii cu risc de a dezvolta cancerul pulmonar

Aniversare Ziua mondiala fara TutunAnual, pe data de 4 februarie, este marcată Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului, inițiativă care are ca principal scop reducerea numărului de decese cauzate de cancer, prin creșterea nivelului de conștientizare în rândul populației cu privire la această afecțiune.

În Romania, cancerul pulmonar se situează pe primul loc, atât ca număr de cazuri diagnosticate[detalii], cât și ca număr de decese înregistrate în rândul bărbaților, iar mai nou este o cauză frecventă de mortalitate și în rândul femeilor. În fiecare an, în România sunt diagnosticate peste 11.000 de cazuri noi de cancer pulmonar diagnosticate, 75% dintre acestea în stadii avansate, când opțiunile terapeutice sunt limitate. Peste 10.000 de persoane și-au pierdut viața în 2018 din cauza acestei afecțiuni.

Românii pot afla printr-un test online dacă se află în grupul de risc pentru cancerul pulmonar

Cu prilejul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului, FABC și SNMF lansează un test online prin care românii pot afla dacă se află în grupul celor cu risc de a dezvolta cancer pulmonar. Acest test poate fi accesat aici.

„Testul poate reprezenta un prim pas în procesul de informare despre cancerul pulmonar. Acesta se bazează pe doar 10 întrebări la care se poate răspunde în mai puțin de 5 minute. În cazul în care persoana care face testul intră în grupul de risc pentru cancer pulmonar, se recomandă un consult la medicul de familie. Acest test nu pune un diagnostic medical, ci reprezintă un instrument accesibil de conștientizare a riscurilor de a dezvolta o boală gravă, cât și un îndemn la acțiuni de prevenție”, afirmă Cezar Irimia, Președinte FABC.

 

Mai multe detalii in comunicatul de presa al FABC.

Cand trebuie sa mearga barbatii la medicul internist ?

Spital in Romania

foto clujust.ro

Pentru o monitorizare atenta a starii de sanatate, fiecare barbat trebuie sa mearga la screeninguri de rutina la medicul internist.

Dr. Novac Lucia, medic primar medicina interna la Hyperclinica MedLife Unirii, explica de ce nu trebuie ca nici barbatii si nici femeile sa ignore recomandarile de screening.

VIDEO Interviu cu Dr. Novac Lucia:

In perioada 3-21 octombrie, MedLive va prezinta un program ce are ca scop tragerea unui semnal de alarma in ceea ce priveste constientizarea importantei preventiei in sanatate. Timp de 3 saptamani, medici specialisti vor face o trecere in revista a celor mai comune afectiuni care ne pot afecta viata daca ignoram necesitatea screeningurilor anuale.

Mai multe detalii aici

Adresa Hyperclinica MedLife Unirii:
Str. Hans Cristian Andersen, Nr. 1
Telefon Programare:
021 9646
021 4084000

La ce interval de timp trebuie sa repetam analizele de sange?

Insufienta CardiacaUn consult anual la medicul internist este recomandat fiecaruia. Este primul pas pe care trebuie sa il facem pentru a putea urmari un traseu in cazul in care investigatiile trebuie continuate.

Dr. Novac Lucia, medic primar medicina interna la Hyperclinica MedLife Unirii, a explicat care sunt principalele teste pe care ni le face un medic internist, de ce tinerii nu ar trebui sa ignore necesitatea controalelor in ciuda varstei si la ce riscuri se expun pacientii care ignora recomandarile de screening?

  • In perioada 3-21 octombrie, MedLive va prezinta un program ce are ca scop tragerea unui semnal de alarma in ceea ce priveste constientizarea importantei preventiei in sanatate. Timp de 3 saptamani, medici specialisti vor face o trecere in revista a celor mai comune afectiuni care ne pot afecta viata daca ignoram necesitatea screeningurilor anuale.

    Mai multe detalii aici

 

Studiu: Cati romani s-au testat pentru hepatita B sau C

Spital in Romania

foto clujust.ro

Peste 60% dintre români nu s-au testat niciodată pentru hepatita B sau C, iar mai mult de 80% nu și-au făcut niciodată testul HIV, relevă studiul “Cunoștințele, atitudinile și practicile populației generale cu privire la HIV/SIDA și hepatită B și C”, derulat de Institutul Național de Boli Infecțioase “Prof. Dr. Matei Balș” și dat joi publicității anunta Agerpres.

Potrivit studiului, doar 17,7% dintre români au trecut printr-un screening pentru HIV.

Save

Studiu: mecanism de blocare a metastazelor in cazurile de melanom

Despre melanom

foto csid.ro

Un nou studiu anunta descoperirea unui mecanism care permite melanomului, forma cea mai severa a cancerului de piele, sa se raspandeasca la alte organe, ceea ce ar putea revolutiona tratamentul acestei boli, informeaza agentia France Presse, citata de Agerpres.

O echipa de cercetatori de la Universitatea din Tel Aviv, care lucreaza in stransa colaborare cu Centrul german de cercetare asupra cancerului de la Heidelberg si cu alte institutii israeliene, a constatat ca melanomul este capabil sa trimita vezicule minuscule care raspandesc maladia in alte parti ale corpului.

Intelegerea acestui mecanism a permis cercetatorilor sa dezvolte substante care previn raspandirea bolii si care ar putea constitui componente “promitatoare pentru viitoare medicamente”, au declarat oamenii de stiinta intr-un comunicat de presa si intr-un articol publicat in aceasta saptamana in revista stiintifica ‘Nature Cell Biology’.

Mai multe detalii aici