Diferente intre asigurarile private de sanatate si abonamentele medicale

Mai jos vă exemplificăm ce produse regăsiţi într-o poliţă de asigurări private de sănătate şi într-un abonament la o clinică privată.

● Asigurarea privată de sănătate oferă posibilitatea pacientului de a se trata atât la privat, cât şi la stat. Mai mult, clientul care încheie o astfel de poliţă are posibilitatea de a se trata inclusiv în străinătate. Cu asigurarea privată de sănătate pacientul primeşte o listă de spitale la care se poate adresa pentru a se trata. De partea cealaltă, abonamentul este unul restrictiv din acest punct de vedere. Clientul nu poate alege dintr-o gamă largă de spitale atunci când are o problemă de sănătate. În plus, abonamentul nu acoperă serviciile medicale din străinătate.

● Spitalizarea presupune un cost destul de ridicat. Astfel, o asigurare privată acoperă aceste costuri, în timp ce abonamentele s-ar putea să acopere doar o parte, sub formă de discount.

● Atunci când vine vorba de intervenţii chirurgicale, dar şi de investigaţii complete precum RMN sau Computer Tomograf, un abonament de sănătate la o clinică privată nu acoperă aceste servicii. Concret, o persoană care are nevoie de un by-pass va trebui să scoată bani din buzunar pentru această intervenţie chirurgicală, în vreme ce o asigurare privată de sănătate acoperă acest serviciu medical. Mai mult, o poliţă de asigurări private de sănătate poate curpinde servicii medicale disponibile în domeniul oncologic, iar pacientul poate beneficia inclusiv de medicaţie gratuită în caz de boală.

● Adresabilitatea este un alt aspect care face diferenţa dintre cele două produse. Asigurările private de sănătate oferă posibilitatea clientului de a fi consultat de orice medic, inclusiv de somităţi din domeniu. Acest lucru nu este posibil şi în cazul abonamentelor de sănătate, acestea oferind eventual un discount pentru consultaţiile oferite de medicii de excelenţă.

● Preţul este un criteriu destul de important. Acesta fiind şi motivul pentru care asigurările private de sănătate nu sunt răspândite la noi în ţară. O astfel de asigurare are un preţ destul de ridicat. Nu toată lumea şi-l permite. În cazul abonamentului preţul este unul suportabil, mai ales că angajatorul acoperă costurile parţial sau chiar integral . Având în vedere acoperirea pentru servicii de tratament în caz de îmbolnăvire şi accident, costul unei poliţe de asigurări de sănătate variază în funcţie de vârsta clientului, de serviciile medicale incluse, dar şi de starea de sănătate a acestuia. De partea cealaltă, costul unui abonament depinde doar de pachetul ales.

Asigurările private de sănătate sunt încheiate cu o companie de asigurări şi permit acces la un număr mai mare de clinici private şi acoperă mai multe riscuri, inclusiv tratamente pentru cancer, servicii de transplant, evacuare aeriană de urgenţă, naştere, medicaţie şi investigaţii imagistice de tip CT, RMN.

Cum se încheie practic abonamentele private de sănătate: companiile mari încheie un contract de servicii medicale cu o clinică privată. În baza acestor contracte, angajaţii beneficiază de o serie de servicii medicale în sistemul privat de sănătate fără să scoată un ban din buzunar.

La fel ca şi abonamentele medicale, şi asigurările private de sănătate pot fi încheiate de companii angajatoare pentru angajaţii acestora cu scopul de a le oferi beneficii suplimentare de motivare. În acest caz, companiile angajatoare achiziţionează pachete de asigurări de sănătate de grup ale căror costuri pornesc de la 15 – 20 EUR/lună pentru fiecare angajat asigurat. Costurile pot fi acoperite parţial sau integral de angajator.

Sursa: ZF