Descoperire: medicament care ar putea ajuta regenerarea dinţilor şi măselelor cariate

Dinti sanatosiO echipă de oameni de ştiinţă de la King’s College London a realizat un tratament pentru regenerarea dinţilor cariaţi ce ar putea reduce în mod substanţial nevoia de plombe. Noua terapie, bazata pe utilizarea unui medicament inovator conceput pentru pacienţii diagnosticaţi cu boala Alzheimer, funcţionează prin stimularea abilităţii naturale a dinţilor de a se repara singuri prin activarea celulelor stem din pulpa dentară.

“Aproape toată lumea de pe planetă se confruntă la un moment dat cu cariile, un volum imens de oameni care sunt trataţi”, arată în cadrul lucrării profesorul Paul Sharpe, cel care a condus cercetarea. “Am încercat să realizăm ceva foarte simplu, foarte rapid şi foarte ieftin”, adaugă acesta.

Oamenii de ştiinţă britanici au demonstrat în acest studiu că procesul natural de regenerare a danturii cu probleme poate fi stimulat prin folosirea unui medicament despre care se crede că ar putea fi un tratament pentru boala Alzheimer, numit tideglusib. Acesta determină celulele stem din interiorul dintelui cariat să devină celule odontoblaste (cu rol important în formarea dentinei — ţesutul din structura dintelui aflat sub smalţul dentar). Ca urmare, celulele din structura dintelui repară cariile acţionând de la suprafaţă către rădăcină.

Mai multe detalii aici