Informare privind evolutia epidemiei de Ebola

Nota focal point RSI Romania – 5 Februarie 2015 – Ministerul Sanatatii

  1. Evolutia in cele 3 tari sub incidenta USPII

Ultima situatie este mentionata in raportul publicat de OMS pentru data de 1 februarie 2015 pentru Guineea, Sierra Leone si Liberia:

Total cazuri/decese: 22.495 cazuri, 8981 decese

Tari cu transmitere intensa si extinsa geografic:

– Guinea, 2975 cazuri din care 1944 decese

In ultima saptamana au fost inregistrate 39 cazuri noi comparativ cu 30 in saptamana precedenta, fiind a doua saptamana consecutiva din acest an in care incidenta a crescut.

– Liberia, 8745 cazuri din care 3746 decese

In ultima saptamana au fost inregistrate 5 cazuri confirmate comparativ cu la 4 cazuri confirmate in saptamana anterioara. Toate cele 5 cazuri confirmate au fost inregistrate in districtul Montserrado (care include si capitala Monrovia).

– Sierra Leone, 10.740 cazuri din care 3276 decese

Incidenta inregistreaza prima crestere din acest an, fiind inregistrate 80 cazuri noi, comparativ cu 65 in saptamana precedenta. 9 din cele 14 districte au raportat cel putin un caz nou, iar transmiterea ramane intensa in zonele vest si in capitala tarii (cu 22 de cazuri).

Numarul cazurilor poate fi schimbat in urma reclasificarii cazurilor, investigatiilor retrospective si rezultatelor de laborator. Datele sunt raportate catre OMS de catre Ministerele Sanatatii din Statele afectate.

Tari cu transmitere localizata sau cu caz/cazuri initiale:

– Marea Britanie, 1 caz din care 0 decese

Epidemia a fost declarata incheiata in Senegal (1 caz, 0 decese) in data de 17 octombrie, in Nigeria (20 cazuri din care 8 decese) la data de 19 octombrie, in Spania (1 caz din care 0 decese), in Mali (8 cazuri din care 6 decese) la data de 18 ianuarie si in SUA (4 cazuri din care 1 deces)

  1. Situatia pe teritoriul U.E.

In Marea Britanie, autoritatile de sanatate publica au anuntat, in data de 29 decembrie, un caz confirmat in Glasgow, Scotia. Persoana face parte din personalul sanitar care s-a intors dupa ce au lucrat ca voluntari intr-un centru de tratament a persoanelor infectate cu virus ebola in Sierra Leone. In data de 23 ianuarie, pacienta a fost avut doua rezultate negative la testare iar in data de 24 ianuarie a fost externata. Toti contactii au incheiat perioada de monitorizare de 21 de zile.

III. Evolutia si masuri nationale

Nu s-au inregistrat alerte reale.

 

  1. Situatia in Republica Democrata Congo

Epidemia din aceasta zona nu a avut legatura cu cea din Africa de Vest. La data de 20 noiembrie, OMS a declarat incheierea epidemiei de infectie cu virus ebola in aceasta tara.

Pentru mai multe informatii accesati

http://www.insp.gov.ro/index.php/ebola

http://www.who.int/mediacentre/news/statements/2015/ebola-4th-ihr-meeting/en/