MINISTERUL SANATATII: Măsuri dispuse pentru blocarea utilizării produselor HexiPharma

(Bucureşti, 12-05-2016) Astăzi, 12 mai a.c., la sediul Ministerului Sănătăţii a avut loc o videoconferinţă cu reprezentanţii Direcţiilor de Sănătate Publică de la nivel naţional.

În cadrul videoconferinţei, domnul Victor Strâmbu, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Sănătăţii a informat reprezentanţii Direcţiilor de Sănătate Publică cu privire la măsura blocării utilizării biocidelor HexiPharma în contextul anchetei administrative derulate de Ministerul Sănătăţii.

De asemenea, Direcţiile de Sănătate Publică au raportat situaţia stocurilor disponibile de produse biocide de la nivelul unităţilor sanitare cu paturi publice şi private, precum şi situaţia derulării intervenţiilor chirurgicale în spitalele publice. Astfel, din cele 41 de judeţe şi Municipiul Bucureşti, situaţia în care se efectuează intervenţii chirurgicale doar în regim de urgenţă, este următoarea:

1.     Judeţul Dolj – Spitalul Judeţean – desfăşoară intervenţii chirurgicale în regim de urgenţă

2.     Judeţul Galaţi – Spitalul de Pediatrie – desfăşoară intervenţii chirurgicale în regim de urgenţă

3.     Judeţul Olt – Spitalul Judeţean – desfăşoară intervenţii chirurgicale în regim de urgenţă

4.     Judeţul Teleorman –Spitalul Județean – desfăşoară intervenţii chirurgicale în regim de urgenţă

5.     Bucureşti – Institutul de Pneumologie  Marius Nasta

În cazul celor 5 unităţi sanitare care în prezent derulează intervenţii chirurgicale doar în regim de urgenţă au fost dispuse măsuri pentru remedierea situaţiei cu celeritate, astfel încât, în cursul zilei de mâine să se poată relua fluxul normal al activităţii chirurgicale.

Totodată, Ministerul Sănătăţii a solicitat Direcţiilor de Sănătate Publică să comunice unităţilor sanitare cu paturi întreprinderea tuturor măsurilor necesare pentru desfăşurarea serviciilor medicale în condiţii de siguranţă pentru pacienţi prin asigurarea cantităţilor corespunzătoare de produse biocide, altele decât cele fabricate de firma HexiPharma.

Comunicat de presă

MINISTERUL SĂNĂTĂŢII