Programul Național de Transplant funcționează la capacitate bună

Insufienta CardiacaPrivitor la Programul Național de Transplant, Ministerul Sănătății este în măsură să comunice opiniei publice și tuturor instituțiilor media interesate cele mai noi date ale domeniului.

Trimestrul al doilea din acest an a marcat revenirea puternică a activității de transplant din România, pe fondul creșterii progresive a donării de organe și țesuturi. Până în momentul actual, au fost salvate peste o sută de vieți prin transplantul de organe. Astfel, medicii au efectuat un număr de 70 de transplante renale (București, Cluj şi Iași), 30 de transplante de ficat (București şi Iași), precum și trei operații de transplant de cord (unul la București și două la Târgu Mureș).

Aceste date demonstrează că Programul Național de Transplant funcționează la capacitate bună și cunoaște o revenire importantă, după criza alarmantă de anul trecut. Un exemplu grăitor este că, numai în ultima săptămână, au fost depistați şi îngrijiți șase donatori de organe şi țesuturi în mai multe centre medicale din ţară şi din Municipiul București. Creșterea numărului de donatori înseamnă salvarea mai multor vieți, precum și scurtarea listelor de așteptare pentru transplant din partea pacienților cu insuficiențe severe de organ.

Evoluțiile pozitive din acest an reflectă atât generozitatea familiilor pacienților donatori, cât și efortul colectiv al tuturor specialiștilor și personalului medical implicat în activitatea de donare și transplant. Salvarea de vieți este munca unei echipe profesioniste și devotate pacienților, care numără în rândurile sale pe coordonatorii naționali de transplant. Fiecare membru al acestei echipe a răspuns favorabil solicitării ministrului Florian Bodog ca, împreună, să găsească cele mai bune soluții pentru relansarea Programului Național de Transplant din România.

Comunicat MInisterul Sanatatii