Informatii privind starea copiilor internati la Spitalul Marie Curie cu sindom hemolitic uremic

Actualizare: Bucuresti, 21-martie 2016 – Comunicat MS

Astăzi, 21 martie 2016,    în Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “Marie Curie”, mai sunt internați 3 copii cu sindrom hemolitic uremic (SHU), conform informațiilor transmise de către medicii unității sanitare la Ministerul Sănătății.

Încursul zilei de astăzi, secretarul de stat pentru asistență medicală din Ministerul Sănătății, domnul ​Victor Strâmbu, s-a întâlnit cu medicii specialiști, precum și cu părinții acestora.

Toți cei 3 copii  primesc tratament de specialitate  în secția de nefrologie. Doi copii, din Fetești și Brașov sunt supuși procedurilor de dializă peritoneală. Starea de sănătate a celor 3 copii este în evoluție favorabilă.

Echipele DSP şi DSV Braşov continuă ancheta pentru depistarea sursei îmbolnăvirii, probele recoltate fiind transmise la laboaratoarele de specialitate. Rezultatele anchetei vor fi făcute publice după efectuarea analizelor de laborator.

Medicii specialiști subliniază că, atât alimentația corelată cu vârsta, cât și respectarea strictă a normelor de igienă reprezintă elemente esențiale pentru dezvoltarea corespunzătoare a copiilor, în special a nou născuților.

Ministerul Sănătății reamintește importanța măsurilor de prevenție, în special respectarea igienei personale, procurarea alimentelor din surse autorizate, ambalate corespunzător. Specialiștii MS recomandă achiziţionarea produselor pasteurizate în cazul lactatelor, respectiv carne din surse verificate din punct de vedere sanitar veterinar, recomandând spălarea corespunzătoare a fructelor şi legumelor, dar și tratamentul termic al alimentelor atunci când se impune.
Bucuresti , 13 martie 2016 (Comunicat Ministerul Sanatatii):

Cei doi copii din Fetești, diagnosticați cu sindrom hemolitic uremic (SHU), internați în Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “Marie Curie” în cursul zilei de vineri, 11.03. 2016, au fost alimentați necorespunzător pentru vârsta lor, informează specialiștii unității sanitare.

Amândoi copiii sunt internați pe secția de nefrologie, unul dintre aceștia fiind supus procedurilor de dializă peritoneală. Starea lor de sănătate este stabilă cu evoluție favorabilă.

Tot pe secția de nefrologie rămâne internat și copilul din Mioveni care are o evoluție favorabilă a stării de sănătate și a rămas sub observație medicală.

Medicii specialiști subliniază că, atât alimentația corelată cu vârsta, cât și respectarea strictă a normelor de igienă reprezintă elemente esențiale pentru dezvoltarea corespunzătoare a copiilor, în special a nou născuților.

La rândul său, Ministerul Sănătății reaminteșteimportanța măsurilor de prevenție, în special respectarea igienei personale, procurarea alimentelor din surse autorizate, ambalate corespunzător. Specialiștii MS recomandă achiziţionarea produselor pasteurizate în cazul lactatelor, respectiv carne din surse verificate din punct de vedere sanitar veterinar, recomandând spălarea corespunzătoare a fructelor şi legumelor, dar și tratamentul termic al alimentelor atunci când se impune.

 

Bucureşti, 09-03-2016 – Astāzi, 9 martie 2016, în Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “Marie Curie” mai sunt internați 3 copii diagnosticați cu sindrom hemolitic uremic (SHU).

Medicii au informat Ministerul Sănătății, că în condițiile menținerii evoluției favorabile a stării acestora, până la sfârșitul acestei săptămâni o parte dintre copii vor putea fi externați.

Toți cei 3 copii sunt internați în secția de nefrologie, acolo unde primesc tratament de specialitate. Doar unul dintre aceștia mai este supus procedurilor de dializă peritoneală (este vorba despre copilul din Mioveni). Copiii au o stare bună de sănătate cu evoluție favorabilă.

Ministerul Sănătății reamintește importanța măsurilor de prevenție, în special respectarea igienei personale, procurarea alimentelor din surse autorizate, ambalate corespunzător. Specialiștii MS recomandă achiziţionarea produselor pasteurizate în cazul lactatelor, respectiv carne din surse verificate din punct de vedere sanitar veterinar, recomandând spălarea corespunzătoare a fructelor şi legumelor, dar și tratamentul termic al alimentelor atunci când se impune.


Comunicat de presă

MINISTERUL SĂNĂTĂŢI

Istoricul cazului:

(Bucureşti, 16-02-2016) In cursul acestei dupa amieze, unul dintre copiii internati in terapie intensiva cu sindrom hemolitic uremic, intubat si ventilat mecanic, a decedat. Starea de sanatate a copilului s-a degradat incepand de duminica noapte.

La spitalul Marie Curie  se afla in acest moment 3 copii internati la terapie intensiva in a caror stare de sanatate nu au intervenit modificari semnificative in ultimele zile.

In sectia de nefrologie se mai afla internati 5 copii, dupa ce astazi a fost externat un copil.  

Medicii de la Marie Curie depun in continuare toate eforturile necesare pentru imbunatatirea starii de sanatate a acestor copii.

Actualizare (Bucureşti, 17-02-2016):

Patriciu ACHIMAȘ CADARIU, ministrul Sănătății s-a aflat în această dimineață la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “Marie Curie”.

Ministrul Sănătății a discutat cu personalul medical despre starea de sănătate a copiilor din județul Argeș internați în Capitală.

“Am mers personal la micuții internați să văd care este starea lor de sănătate. Am constatat că părinții au mare încredere în personalul medical. Am discutat cu conducerea spitalului și m-am asigurat că au la dispoziție toate medicamentele necesare în terapia sindromului hemolitic uremic”, a declarat ministrul Sănătății Patriciu ACHIMAȘ-CADARIU.

În prezent, în spitalul bucureștean mai sunt internați 8 copii, 5 dintre aceștia fiind cu evoluție favorabilă internați în secția de nefrologie, ceilalți 3 în stare staționară, dar gravă, internați în secția de terapie intensivă (ATI).

Ministerul Sănătății va continua anchetele epidemiologice, precum și investigațiile administrative în acest caz.

Actualizare (Bucureşti, 18-02-2016):

Informare privind starea de sănătate a copiilor cu SHU  și a stadiului anchetei privind cauzele de îmbolnăvire

Din ordinul ministrului Sănătății, în cursul zilei de ieri Secretarul de Stat din Ministerul Sănătății, dr. Victor Strâmbu, s-a deplasat la Spitalul de Pediatrie Pitești împreună cu directorul DSP Argeș. Au fost evaluate protocoalele terapeutice și patologia existentă în secții.

În urma acestei vizite, s-a decis ca astăzi, șefa secției de gastroenterologie de la Spitalul Marie Curie  să meargă  la Spitalul de Pediatrie din Pitești pentru a acorda sprijin medicilor de acolo în gestionarea cazurilor de boală diareică.

În același timp, o echipă de epidemiologi de la INSP va fi astăzi în județul Argeș pentru a continua ancheta în gospodăriile de unde provin copiii cu sindrom hemolitic uremic (SHU), inclusiv la vecinii acestora.

O echipă de experții internaționali de la Centrul European de Control al Bolilor Transmisibile va sosi astăzi la ora 15:30 în București. Echipa de experți străini va acorda sprijin în acheta cazurilor de îmbolnăvire.

La Spitalul Marie Curie se mai află internați 7 copii, după ce unul dintre copii a fost externat astăzi.

Dintre cei 4 copii aflați în secția de nefrologie, doi sunt încă dializați peritoneal.

La cei trei copii aflați la terapie intensivă nu au intervenit modificări în starea de sănătate în ultima zi.

Astăzi au fost obținute rezultate de la noi probe de lapte praf recoltate din două locuințe, care au ieșit conforme.

De asemenea, tot astăzi avem rezultatele de sterilitate din secțiile de pediatrie ale Spitalului de Pediatrie din Pitești, care sunt conforme cu standardele în vigoare.

Numărul cazurilor de boală diareică  raportate în țară sunt în media obișnuită și nu au legatură cu cazurile de SHU internate la Marie Curie.

Ministerul Sănatatii face în continuare toate demersurile necesare depistării cauzelor care au dus la îmbolnăvirea copiilor cu SHU.

Pe site-ul MS sunt publicate măsurile de prevenire a îmbolnăvirii cu SHU.

Comunicat de presă
MInisterul Sanatatii

 

Actualizare 19-02-2016:
Cazul bebelusilor bolnavi din Arges. “Pericolul vital a trecut pentru toti” (reprezentantii spitalului). Sapte copii sunt inca internati la “Marie Curie”. Detalii aici

Actualizare (Bucureşti, 19-02-2016):

 

Informare privind starea de sănătate a copiilor cu SHU  și a stadiului anchetei privind cauzele de îmbolnăvire

Conform informărilor primite de către Ministerul Sănătății, în Spitalul Clinic de Urgență Copii “Marie Curie” sunt internați, în continuare, șapte copii. Dintre aceștia, trei copii se află internați în secția de terapie intensivă ATI fără modificări ale stării de sănătate în ultimele 24 de ore, toți fiind dializați peritoneal.

Patru copii au rămas internați în secția de nefrologie, iar doi dintre aceștia sunt dializați peritoneal.

Ministrul Sănătății a vizitat  în această dimineață din nou copiii internați în spital si a discutat cu personalul medical despre starea copiilor.

Ministrul Sănătății, Patriciu ACHIMAȘ CADARIU a anunțat astăzi într-o conferință de presă că este încurajator faptul că în ultimele opt zile nu a mai fost identificat niciun caz nou de sindrom hemolityc uremic.

De asemenea, ministrul Sănătății a mai declarat că, în această după amiază se va afla la Pitești, unde îl va însoți pe premierul Romaniei, Dacian Cioloș într-o vizită efectuată la Spitalul de Pediatrie Pitești.

Ministerul Sănătății anunță că, echipa de experți internaționali de la Centrul European de Control al Bolilor Transmisibile (ECDC) sosita ieri la Bucuresti a început să lucreze cu specialiștii români pentru identificarea cauzelor de îmbolnăvire a copiilor.

Echipa de experți internaționali va respecta procedurile de comunicare ale ECDC și va transmite informații despre anchete numai prin intermediul biroului de presă al Centrului European.

Ministerul Sănătății va respecta regulile și procedurile ECDC.

Comunicat de presă
MINISTERUL SĂNĂTĂŢII

Actualizare (Bucuresti – 20-02-2016) –  Informatii cu privire la starea de sanatate a copiilor cu SHU internati la Spitalul Marie Curie

In prezent , la Spitalul Marie Curie sunt internati un numar de 7 copii cu SHU.
 In cursul acestei dimineti  au fost transferati doi dintre cei trei copii aflati la terapie intensive. Ei sunt stabilizati hemodinamic, inca dializati peritoneal pentru continuarea tratamentului insuficientei renale acute.

In cazul unuia dintre copiii aflati la sectia de nefrologie a fost interupt  tratamentul de dializa peritoneala.

In prezent, in sectia de nefrologie sunt 6 copii, dintre care trei dializati peritoneal.

La sectia de terapie intensive a ramas un copil, in a carui stare de sanatate s-au constatat mici progrese.

Pana cand vom depista cauzele imbolnavirii copiilor, Ministerul Sanatatii  acorda o deosebita atentie tuturor cazurilor de boala diareica acuta deosebita.

“ Facem un apel catre populatiesa acorde o atentie deosebita  regulilor de igiena si  a modului de preparare a hranei pentru copii”, a declarat ministrul sanatatii, Patriciu Achimas Cadariu.

In cursul serii de ieri  DSP Bacau a raportat ,in cadrul sistemului de raportare zilnica instituit de INSP, un caz suspect de SHU. In acest caz, DSP Bacau a demarat deja ancheta epidemiologica.

Este vorba despre un copil  in varsta de 1 an si o luna, de sex feminin, cu debut diareic in urma cu doua saptamani, la care datele clinice si examenele de laborator infirma in momentul de fata un SHU.
Copilul se afla in prezent sub stricta supraveghere a medicilor din sectia de nefrologie a Siptalului Clini de Urgenta pentru Copii Sf Maria din Iasi.

“Este necesara continuarea raportarilor immediate  de la nivelul spitalelor catre Directiile de Sanatate Publica a tuturor cazurilor noi identifiocate cu boala diareica acuta , cu atat mai mult cu cat in cadrul procedurilor standard exista un transfer al pacientilor dintr-un judet in altul”, a mai declarat ministrul sanatatii, Patriciu Achimas- Cadariu.

Specialistii de la ECDC au transmis o informare de presa prin intermediul reprezentantilor Ministerului Sanatatii in care afirma ca analizeaza  toate datele  epidemiologice, clinice si microbiologice investigate de specialistii romani. Specialistii straini sunt de acord cu pistele de investigatie urmate  pana acum , care sugereaza  ca posibila cauza de imbolnavire un anume tip de E.coli. Pana in prezent  nu s-au indentificat posibile cauze si de aceea investigatiile continua.

Comunicat de presă
MINISTERUL SĂNĂTĂŢII

Actualizare 21-02-2016:

Starea de sănătate a copiilor cu SHU internaţi la Spitalul Marie Curie s-a îmbunătăţit

În aceasta dimineaţă, ministrul sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a vizitat copiii internaţi la Marie Curie.În cadrul acestei vizite a stat de vorbă cu cadrele medicale şi cu parinţii copiilor.

Am constatat cu bucurie ca starea micuţilor s-a îmbunătăţit şi că părinţii au foarte multă încredere în medicii de la Marie Curie”, a declarat Patriciu Achimaş-Cadariu, ministrul sănătăţii.

În Spitalul Marie Curie se afla internaţi în continuare 7 copii, dintre care un copil în secţia de terapie intensivă, dializat peritoneal, a cărui stare de sănătate este staţionară.Dintre cei 6 copii aflaţi în secţia de nefrologie, 3 dintre acestia sunt dializaţi  peritoneal.

Toţi copiii din secţia de nefrologie primesc acum alimentatie corespunzatoare vârstei pe cale orală, în cantităţi progresiv- crescătoare.De asemenea, faţă de ziua precedentă, diureza este net ameliorată la copiii din secţia de nefrologie.

Atât alimentaţia naturală cât şi diureza constituie parametri importanţi în evoluţia favorabilă a bolii. În prezent, la nivel naţional, nu există semnalate cazuri noi de boala diareică acută severă.

Comunicat de presă
MINISTERUL SĂNĂTĂŢII

Actualizare: 22-02-2016

Starea copiilor internaţi la Spitalul Marie Curie, în evoluţie pozitivă

Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a participat luni, la sediul Institutul Național de Sănătate Publică, la o conferinţă de presă despre evoluţia copilor din judeţul Argeş și măsurile luate în sistemul sanitar.

Ministrul Sănătăţii a subliniat ca mesaj principal faptul că starea celor şapte pacienţi se îmbunătăţeşte progresiv, patru dintre aceştia continuă tratamentul sub formă de dializă, doi dintre ei fiind cu evoluție din ce în ce mai bună.

Ceilalţi trei copii continuă tratamentul de recuperare în insuficiența renală acută. În cazul copilului internat la Spitalul de Pediatrie din Iaşi, autorităţile au subliniat că acesta se află în stare de sănătate bună, însă nu există elemente care să lege acest caz de cele înregistrate în judeţul Argeş.

Potrivit oficialilor Ministerului Sănătăţii, nu există elemente care să confirme legătura dintre cazuri.

Ministrul Sănătăţii a subliniat că este necesară înfiinţarea a două registre, unul de boli transmisibile și evenimente neașteptate și al doilea de complicații asociate îngrijirilor medicale, care să fie înființate în spitalele publice, dar și în cele private. Acestea vor fi verificate săptămânal de reprezentanții desemnați ai direcțiilor de sănătate publică județene.

Am avut astăzi şi o vidoconferinţă cu toate DSP-urile în care am revenit asupra legislaţiei care există, dar trebuie aplicată. Însă este vorba şi despre o problemă de comunicare şi responsabilitate. Vom face controale încrucişate care vor fi cordonate direct de la Minsterul Sănătăţii, a declarat ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu.

Ministrul a precizat că  aceste controale vor demara din data de 10 martie, iar de coordonare se va ocupa domnul secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Victor Strâmbu.

Ancheta ECDC, coordonată de experţii străini aflaţi în România, se află în derulare.

Comunicat de presă
MINISTERUL SĂNĂTĂŢII

Actualizare : 24 februarie 2016

Starea copiilor internați la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Marie Curie” este bună, cu evoluție favorabilă

Starea de sănătate a copiilor internați la spitalul din București este favorabilă, 4 dintre aceștia fiind internați în continuare în cadrul secției de nefrologie, cu evoluție din ce în ce mai bună.

Un singur copil este internat la terapie intensivă, însă starea acestuia se îmbunătățește.

Conform informațiilor transmise de către personalul medical din Spitalul “Marie Curie” la Ministerul Sănătății, în cursul acestei zile urmează să sosească încă un copil internat inițial la Spitalul Județean din Arges. Acesta are diagnostic de  gastro-entercolită severă, dar starea sa va fi evaluată exact când va sosi la spitalul din București.

Comunicat de presă
MINISTERUL SĂNĂTĂŢII

Actualizare – 25 februarie 2015:

Ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas-Cadariu, a anuntat, intr-o conferinta de presa, ca s-a identificat cauza imbolnavirii copiilor din Arges, fiind vorba de o tulpina a bacteriei E.coli, transmite Mediafax.

Informatia a fost confirmata si de sefa sectiei de Nefrologie de la Marie Curie, Mihaela Balgradean.

Verotoxina, care indica prezenta acestei bacterii, a fost izolata in probele de coprocultura prelevate de la copii.

“Cauza imbolnavirilor este o infectia cu E-Coli 0 26, o tulpina diferita de cea obisnuita gazduita in interiorul intestinelor, care se poate transmite interuman”, a completat dr. Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie, potrivit Mediafax.

Actualizare 27 februarie 2016:

Ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș Cadariu a susținut, în această dimineață, la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “Marie Curie” din Capitală, o conferință de presă, după ce a verificat evoluția stării de sănătate a copiilor internați și a discutat cu cadrele medicale.

În prezent, în unitatea sanitară bucureșteană sunt internați 6 copii cu diagnosticul sindrom hemolitic uremic (SHU). Dintre aceștia, 5 copii  se află internați pe secția de Nefrologie,  2 dintre ei făcând dializă peritoneală. Cel de-al șaselea copil este internat în sectia de terapie intensivă (ATI) unde este supus procedurilor de dializă peritoneală și urmează tratament specific. Starea este gravă, dar  stabilă, existând indicii privind simptomatologie neurologică. Este vorba despre copilul in varstă de un an și patru luni, din Mioveni, transferat, la data de 24 februarie a.c., de la Spitalul de Pediatrie din Pitești. Acesta are confirmat diagnosticul de sindrom hemolitic uremic cu complicații neurologice la debut și este într-o situație nefavorabilă.

Ministrul Sănătății a subliniat că, pentru a se putea lua măsuri urgente și corecte în tratarea pacienților, este necesară raportarea de urgență și în deplină transparență de către spitale a tuturor cazurilor de îmbolnăvire  direcțiilor de sănătate publică.

 ”Medicii trebuie să dea dovadă de responsabilitate, nu trebuie să își depășească atribuțiile și trebuie să transfere la timp cazurile care le depășesc competențele sau posibilitățile de tratament corect în unitatea sanitară”, a mai declarat Patriciu Achimaș Cadariu.

Referitor la raportul Corpului de Control al Primului Ministru, anunțat public în seara zilei de vineri, 26.02.2016, ministrul Sănătății a anunțat continuarea verificărilor, împreună cu reprezentanții celui al ministrului Sănătății, în privința situației copilului de un și patru luni din Mioveni, transferat la data 24.02.2016, de la Spitalul de Pediatrie din Pitești la Spitalul ”Marie Curie” din Capitală.

Totodată, continuă verificările extinse efectuate în colaborare cu Corpul de control al Premierului, în vederea clarificării următoarelor aspecte:

1. Care au fost măsurile (analize, diagnostic, internare etc.) luate de personalul medical din cadrul Spitalului de Pediatrie Pitești și Spitalul Județean de Urgență Pitești-Argeș cu privire la cazurile copiilor diagnosticați cu patologie digestivă.
2. Cauzele care au provocat apariția patologiilor digestive la copiii din județul Argeș;
3. Cauzele care au provocat decesul copiilor din județul Argeș transferați la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Maria Sklodowska Curie”.
4. Existența unor infecții nosocomiale la spitalele din județul Argeș.

Ministrul Patriciu Achimaș Cadariu  a mai anunțat că specialiștii Ministerului Sănătății pregătesc, împreună cu reprezentanții Ministerului Educației, un set de măsuri și recomandări care va fi diseminat în unitățile școlare prin inspectoratele școlare judetene, în cel mai scurt timp. Măsurile se referă la norme privind comportamentul în comunitate, norme de igienă personală și educație sanitară.

În ultimele 24 de ore, la nivel național, au fost raportate Institutului Național de Sănătate Publică un număr de 12 de cazuri de boală diareică acută, fără SHU.

Specialiștii Ministerului Sănătății acordă tot sprijinul reprezentanților din Autoritatea Națională Sanitară Veterinară  și pentru Siguranța Alimentelor,  pentru identificarea cauzelor de origine alimentară care au dus la îmbolnăvirile din ultima perioadă.

 Actualizare – 28 februarie 2015: detalii privind situatia copiilor internati la Spitalul Marie Curie.